Деца изнесоха концерт в Българския културен център в Будапеща

Фолклорният ансамбъл взе участие и в програма по повод „Дни на България“

Великденски концерт на талантливи деца от Русе, Силистра и Тутракан се състоя в Българския културен център в Будапеща. За да се насладят на наситената с емблематични български песни и танци програма, в унгарската столица пристигнаха наши сънародници дори от отдалечени на Будапеща градове. Концертът беше открит от балет „Импулс“ при Общински младежки дом – Русе с ръководители Петя Бонева и Вероника Петрова. Момичетата изпълниха танците „Притури се планината“, „Гитан“, „Вода“ и други.

Възпитаниците на Доротея Бальовска от детска вокална група „Приста“ към ОМД-Русе също впечатлиха гостите, сред които имаше и много унгарци. В залата на Българския културен център децата получиха много аплодисменти. Една част от тях бяха специално за „Песен за българката“ в изпълнение на 8-годишния Иван Паришков.

С нови модерни аранжименти на емблематични парчета от българската естрадна и рок музика, изпълнителките от вокална формация „Вива тийнс“ към Общинския център за извънучилищни дейности – град Тутракан, отново с ръководител Доротея Бальовска, развълнуваха сънародниците ни. Сълзи в очите имаше по време на изпълненията на „Здравей, как си приятелю“, „Повей ветре“ и „Я кажи ми, облаче ле бяло“.

Две фолклорни песни изпя Стефания Красимирова с акомпанимент на акордеон на Тодор Димитров от Националното училище по изкуствата в Русе. Концертът закриха талантливите момичета и момчета от фолклорен ансамбъл „Добруджа“ към отдел „Култура“ на Община Силистра и НЧ „Дръстър 2012“ с главен художествен ръководител Димитър Джамбазов.   

По-рано през деня фолклорният ансамбъл взе участие в програма по повод „Дни на България“, които се проведоха от 7 до 9 април в централните Хали на унгарската столица. Стотици българи, унгарци и туристи от най-различни народности аплодираха таланта на децата, които демонстрираха магията на традиционния български фолклор на една нетрадиционна, но гостоприемна сцена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов