Владислав Горанов сменя модела на заплащане на депутати и министри

Новините

12-04-2015, 11:52

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

Слагат спирачки за растеж на заплатите им на всеки 3 месеца

Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита, съобщи „Нова телевизия”.

По нейна информация предварителните разчети залагат надници между 2 и 5 хиляди лева – от заместник-министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят разчети.

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси. При масови съкращения на нископлатените в обществения сектор средната заплата там чисто статистически расте. С нея и доходите на депутати и министри.
В момента заплатите на министрите растат на всяко тримесечие. Пенсии и минимални доходи по правило се вдигат един път в годината. А понякога - не.

Съвсем като при ефекта на доминото с нарастването на доходите в обществения сектор скачат депутатските заплати, оттам и на министрите, а и на президента. Но не за дълго.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира Горанов.

Министерските заплати няма да замръзнат, но ще се променят според реалните икономически показатели.

Така ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалният сектор реже заплати – така ще е и за министрите.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтинаване на живота с 3%.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки че са готови да подкрепят смяна на схемата.

 Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия