Завърши срещата на върха в Панама

Новините

12-04-2015, 11:07

Снимка:

bta.bg

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

Едно от най-важните събития беше срещата между лидера на Куба Раул Кастро и американския президент Барак Обама

Седмата среща на върха на американските държави, която продължи два дни, завърши, съобщи Агенция "Фокус". Представители на тридесет и пет страни обсъдиха важни въпроси, касаещи бъдещето на цялото западно полукълбо. Президентът на страната-домакин Хуан Карлос Варела заяви, че за него е чест да приеме форум с такъв мащаб. 90% от всички предложения, внесени за обсъждане, са били приети, като единственият спорен въпрос е бил отмяната на санкциите срещу Куба от страна на САЩ, които Вашингтон не е пожелал да прекрати.
Едно от най-важните събития беше срещата между лидера на Куба Раул Кастро и американския президент Барак Обама.
Американският държавен глава описа срещата с кубинския лидер като „откровена и ползотворна“. „Това беше един откровен и ползотворен разговор между мен и Раул Кастро“, коментира пред репортери Барак Обама след срещата, проведена в рамките на дискусиите на лидерите на ОАД.
Американският президент заяви, че според него има „силна общност" в Съединените щати и Куба, която подкрепя новия курс на отношенията между двете държави.
Някои медии изразиха мнение, че последната глава от историята на Студената война е затворена, когато американският президент се е срещнал с кубинския държавен глава в рамките на Срещата на върха на лидерите на двете Америки.
Срещата между двамата президенти е била натоварена с особена символика след близо половин век на взаимно презрение и политическа враждебност между САЩ и Куба. Държавният департамент отстрани последната пречка пред възстановяването на пълноценни дипломатически отношения, след като препоръча Куба да бъде извадена от черния списък на държавите, спонсориращи тероризма. По този начин нормализирането на отношенията между Вашингтон и Хавана стана факт.
За срещата си с Обама венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че тя е била „сериозна, искрена и сърдечна“ По думите на Мадуро разговорът е продължил десет минути. Мадуро изказа надежда, че в резултат от консултациите на лидерите на американските държави, които се проведоха в панамската столица, ще се „открият вратите за уважителен диалог със САЩ.“
Следващата среща на високо равнище на лидерите на ОАД ще се проведе в през 2018 г. в Перу.
Решението е взето в резултат от гласуване, проведено сред участниците в срещата, която се състоя в панамската столица. Президентът на страната официално е разпространил информацията, че държавата ще бъде домакин на следващото събиране на лидерите от Организацията на американските страни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов