Козунакът замества обредните хлябове преди от около век

Животът

12-04-2015, 09:43

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

Вероятно е пренесен от Румъния

Козунакът се появява на българската трапеза преди около век, твърди силистренската етнографка Донка Съботинова, съобщава „Дарик”. Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци някъде между 1915 - 1920 година.

Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове - в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.
Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша. Това е написала в книгата си "Отколешно време", в която проследява празничния народен календар. Съботинова смята, че в Полша козунак се прави от XVII век.
Великденски трапези по света:
Русия
Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.
Италия
На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.
Гърция
Тестено изкушение, наподобяващо козунак, с добавена ароматна есенция краси гръцката трапеза. Около него се нареждат ярко червени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.
Източна Европа
Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста е неизменна част от Великденската трапеза, най-вече за народите от Словения и Хърватия.
Испания
Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.
Великобритания
Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години, отбелязват от foodpanda. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.
Мексико
„Capirotada" е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.
Грузия
На почит в страната е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.
Германия
Великият Четвъртък в Германия е известен като „Gründonnerstag" или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден немците да се хранят със зелени на цвят храни.
България
На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен