Възстановяват "Ислях хане"

Не трябва да се преследват икономически печалби, твърди потенциален инвеститор

"Сградата на Ислях хане, ако трябва да се построи наново, трябва да бъде в първоначалния си вид, и с първоначалното си предназначение, пише topnovini.bg. Когато тя е била построена първоначално през 1865-1870 г., това на практика е била най-важната сграда с представителни функции в административния център на Дунавския вилайет. В нея са се устройвали срещи на короновани особи, дипломати, консули; в този хотел са били представленията на русенския театър до откриването на Доходното здание; имало е казино, устройвали са се пищни балове с участие на видни русенци”. Това мнение изрази Иван Иванов - русенски бизнесмен, запленен от историята на града, и амбициран да възвърне славата на една почти забравена и вече не съществуваща сграда.

 На своето заседание през месец март Общински съвет - Русе прие предложение за обявяване на търг за право на строеж на мястото, където се е намирала бившата сграда на Старата община (както е известна) на ул. Княжеска 7. Иванов, който изяви инвестиционно намерение да изгради наново зданието, коментира, че хотел “Ислях хане” е значим не толкова като административна сграда на Община Русе, а като своеобразен представителен и културен център на града от онова време. Има много подробен снимков материал за това как е изглеждала сградата тогава, обяснява с ентусиазъм Иванов.

 Той вече е представил три работни предложения как може да бъде възстановено зданието във вида, в който то се е намирало в златните си години. Русенецът дори е направил предварителен чертеж на това как ще изглежда интериора - с възстановена бална зала, хотелска част, сервизни помещения, както и лятна градина с класически беседки от ковано желязо. Има идея да се направи и отделен музеен кът, който да представя функцията на старата русенска община, тъй като това също е било важна част от историята на града и не трябва да се пренебрегва. Иванов говори и с уважение за един от най-известните русенски кметове - инж. Кирил Старцев (1934 - 1944), който трябва да намери своето подобаващо място в замислената галерията на русенски градоначалници.

 “Бих искал виенският салон да бъде възстановен едно към едно”, споделя Иванов. “Има достатъчно снимков материал, и може да се види точно какви са били мебелите, столовете, и изобщо интериора, така че пълна възстановка може да се осъществи. Но за пореден път искам да подчертая, че при възстановяането на сградата не бива да се гонят комерсиални интереси. Моята основна идея е, ако се възложи на мен това задание, да постигна самоиздръжка на сградата, за да не се плаче после на държавата или Общината, че няма пари за издръжка. Дори съм готов в началото да заделя средства от останалия си бизнес, за да могат да потръгнат нещата”, с нескрит ентусиазъм обяснява Иванов.

 Той обаче донякъде е притеснен от политическата полемика, която се разрази по време на заседанието на Общински съвет през март, и е категоричен, че би искал да получи подкрепата на всички политически сили. Иванов дори изрази съмнение, че е възможно в момента Община Русе да поиска твърде голяма сума за отстъпване право на строеж, или да поиска прекомерни компенсации под формата на частни имоти. Той е на мнение, че най-добрият вариант е да се създаде обединение с поне още един инвеститор, което ще е далеч по-подготвено да посрещне изискваната сума от над 400 хил.лв. (без ДДС) за отстъпено право на строеж. “Готов съм да построя сградата, и да я обзаведа в течение на времето, но подобна сума е почти непосилна за моя бизнес”, коментира Иванов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов