Полицейски препоръки за правилно и внимателно шофиране по празниците

Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството

По време на предстоящите празнични дни за Великден възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръствания, появили се след зимата неравности и повреди на пътните платна, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания, информират от полицията.

Употребата на алкохол през празничните дни и последващото сядане зад волана в нетрезво състояние е една от причините за поредица злополуки с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците в автомобили и на мотоциклети, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" предлага на Вашето внимание следните препоръки:

ЗА ПЪТУВАНЕТО

- Пътуването на дълго разстояние трябва да е правилно планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието. Преди шофиране по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне 8 часа преди потегляне.

- Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините и чистачките. Заредете повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

- Зад волана по дългия маршрут трябва да е най-опитният водач от семейството (компанията).

- При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред.

- Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и играещи деца.

- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

- Преди гостувания или посещения на заведения предварително определете кой от компанията ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време, до завръщането. Ако няма желаещ за шофьор, по-добре е да отидете с такси.

- Не правете компромис със себе си и близките си, предоставяйки под влияние на алкохол или приповдигнато настроение автомобила си на неправоспособен водач.

- Приберете автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност неправоспособният Ви син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов