Ловци от Австрия убиха диви свине със златен медал

За трофеите авджиите платили 9000 евро в Ловно стопанство "Дикчан"

Двама ловци от Австрия си тръгнаха с трофеи от диви прасета, убити в Държавно ловно стопанство "Дикчан" край Сатовча, пише "24 часа". Успешният лов бил преди дни, а дължината на долните зъби на свинете били 24,3 и 24,6 см, което, превърнато в точки означава, че са със златен медал, каза директорът на стопанството Пламен Поюков. За трофеите авджиите платили 9000 евро.

Миналата година 83 муфлона умряха от "син език" в ловното стопанство, но сега са взети всички превантивни мерки, за да не се допусне ново разпространение на болестта.

"Предстои пролетното преброяване на дивеча. След като видим какви бройки животни имаме, ще преценим дали да допълним популацията. Освен умралите от "син език" вероятно ще има и естествени загуби на екземпляри през зимата. Може да се наложи да купим муфлони от Чехия или Хърватия", обясни директорът на стопанството.

За тази година са планирани приходи от ловен туризъм 120 хил. лв., но се очаква те да бъдат надхвърлени, защото само за първите три месеца в касата на стопанството са влезли над 30 хил. лв., а отстрелът тепърва започва.

Стопанството преди дни приключи залесяването на неизползваеми 350 дка край границата с Гърция със 160 хил. брези. "В тази местност край с. Жижево има специфична субтропическа растителност, кактвато се среща в южната ни съседка. Този тревен вид не позволява естествено възпроизвеждане на гората, заради което се наложи да залесим терена", обясни Поюков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов