Деца учиха как се строи средновековна крепост

В работилница по археология

Как се строи средновековна крепост научиха участниците в организираната от Регионалния исторически музей в Русе тридневна работилница по археология.

В третия ден от обучението, посветен на темата за Средновековието, децата се запознаха с живота в крепостта и занаятите, с които се занимават жителите на града.

Обучението „Тунел на времето“, което се провежда в рамките на работилницата по археология, е изградено от три части: Праистория, Римска епоха, Средновековие. Настоящият вариант на заниманията е адаптиран за провеждане в Русенския исторически музей, като цели да промотира местното културно наследство сред ученици между първи и четвърти клас и да ги ангажира с въпроси, свързани с опазването му. Конкретните дейности са базирани на методи от неформалното образование, които ще помогнат на учениците да участват активно в програмата, да творят, работят в екип и съпреживяват наученото заедно. Основната цел на обучението е привличането на интерес към науката археология у децата още в ранна възраст чрез провеждането на игри и дейности, свързани с опознаването на археологически паметници от региона на Русе, свързани с трите исторически периода: Праистория (Русенска селищна могила, Кошарна), Римски период (Сексагинта Приста) и Средновековие (Средновековен град Червен и Ивановски скални църкви).

Освен познания, свързани с археологията и историята, децата имат възможността да развият и ключови умения като работа в екип, самостоятелно вземане на решения, представяне на собствени идеи.

В края на днешния последен ден от обучението всички деца ще получат грамоти за участие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов