Паметник на цар Самуил ще се издига в столицата

Монументът ще бъде разположен пред храма "Св. София"

Паметникът на цар Самуил в София ще бъде издигнат приблизително до месец. Това съобщи днес във Варна председателят на фондацията "Българска памет" д-р Милен Врабевски, който участва в ХVI пролетен семинар на фондацията край Варна.

„Паметникът ще бъде издигнат в центъра на столицата пред храма "Св. София", където най-вероятно цар Самуил се е черкувал”, обясни Врабевски. В отговор на въпрос той уточни, че лично финансира изграждането на паметника на цар Самуил.

Врабевски посочи, че го финансира с доброто желание да даде пример за необходимостта от паметници на български владетели в центъра на столицата. „По добра стара европейска традиция хората в ЕС се гордеят с културно-историческо си наследство и с приноса си за европейска цивилизация”, коментира той. „За такъв принос ние имаме изключително много примери и те трябва да бъдат показани по някакъв начин”, каза Врабевски.

Председателят на фондацията подчерта, че ще отдели специално внимание на две годишнини по време на семинара. Едната е 1000 години от кончината на владетеля цар Самуил, а другата - 1150 години от приемането на християнството за официална религия на държавата България, предаде Дарик, цитирайки БТА.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов