Битката за спасяване на къпещите се момичета продължава

Засега – без успех

Поне до този момент опитите да бъде отстранено лаковото покритие от окепазените чрез излъскване до блясък скулптурни фигури на проф. Любомир Далчев са неуспешни.

Вчера работещите  по проблема обработили едната от статуите със специални безопасни за метала препарати, но покритието въобще не помръднало, пише ruse-news.com. Според експертите, върху скулптурите е нанесено германско покритие, което има почти мигновено сцепление с повърхността на метала и отстраняването ще бъде много трудно.

Днес опитите продължиха с други методи, за съжаление, както се видя през паравана, с който е загъната скулптурата – също неуспешно. Битката за спасяване на къпещите се момичета и водните кончета и възстановеното на автентичния им вид продължава…

Припомняме, че творбите на именития български скулптор бяха излъскани по указание на Комисията по градски дизайн, в рамките на проекта за благоустрояване на стария градски център на Русе. След като две от статуите бяха излъскани до блясък, избухна истински взрив от обществено недоволство и обработката им бе спряна. Известните русенски скулптори Георги Радулов и Даниел Кънчев поеха ангажимент да се заемат с възстановяването на автентичния им вид, но както се вижда, поне засега усилията им не дават резултат.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов