Без бързи присъди за тежки престъпления

Патриотичният фронт внесе поредна порция идеи за промени в НПК

Парламентарната група на Патриотичния фронт внесе предложение за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат отпадане на възможността за съкратено съдебно следствие за престъпление, довело до смърт, тежка телесна повреда или срещу орган на власт (полицай, лекар или друг вид служител), предаде репортер на Bulgariautre. Вносителите обосновават предложените изменения с все по-честите подобни случаи и усещането на извършителите им за безнаказаност, както и заради изключителната чувствителност на обществото.

„Основната цел е извършилите тежки престъпления да получат адекватна присъда, която да отговори на очакванията на обществото. Промените ще сложат край на практиката рецидивисти като убиеца на Вероника да използват пропуски в законодателството. Момичето беше убито умишлено и по изключително жесток начин във Велико Търново от рецидивист, който след кратък престой в затвора излиза на свобода и продължава да извършва същите престъпления”, посочиха Патриотите в мотивите към предложението си.

Според депутатите, действащият в момента в НПК текст дава възможност без ограничение подсъдимите да признават събраните доказателства и така под предлог, че пестят време на съда да получават една трета по-ниски присъди. „По този начин парадоксално може да се намаляват едва на 20 години доживотни присъди, полагащи се за изключително тежки умишлени престъпления”, възмутиха се от Патриотичния фронт.

Те са убедени, че спестеното работно време на съда не би трябвало да бъде за сметка на правораздаването и постановяване на справедливост, която обществото очаква.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов