Бляскав финал на 55-ите Мартенски музикални дни

Програмата на форума включваше над 30 събития

 Русенската филхармония закри снощи с бляскав концерт 55-ото издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни, в препълнената Голяма зала на Доходното здание.

 Програмата включваше изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър, ре мажор, опус 77 на Йоханес Брамс и Сюитата към балета „Жар птица“ от Игор Стравински със солист известната българска цигуларка Мила Георгиева и под диригентската палка на директора на Държавната опера в Русе маестро Найден Тодоров, съобщи topnovini.bg.

 Публиката избухна в бурни аплодисменти още след края на първата част на концерта, което стана причина Мила Георгиева на няколко пъти да излезе обратно на сцената, за да благодари за овациите. Тъй като те не спираха, тя подари бис на присъстващите в залата – творба на българската композиторка Добринка Табакова, за която цигуларката каза, че й е любима. Ръкоплясканията продължиха дълго и след това, а Мила Георгиева беше изпратена с цветя.

 Още по-голям възторг у фестивалната публика предизвика Сюитата към балета „Жар птица“, изпълнена от Русенската филхармония. Музикантите се справиха великолепно, което беше оценено по достойнство от любителите на класическата музика. Над 10 минути продължиха ръкоплясканията, а диригентът Найден Тодоров многократно се връща се сцената, за да благодари за аплодисментите. Той ги прекъсна, за да изкаже специални адмирации на Русенската филхармония, която работи прекрасно в изключително тежки условия. Заслужените овации продължиха дълго след изказването му.

55-тото издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни през тази година мина под знака и на втора годишнина – също 55-та, от създаването на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“-Русе. По този повод 80 негови възпитаници от 16 държави и различни поколения застанаха на сцената на Голямата зала в Доходното здание, за да изпълнят Концерт за цигулка, опус 61 на Бетовен и „Шехерезада“, опус 35, на Николай Римски-Корсаков за откриването на фестивала.

Програмата на ММД включваше над 30 събития с 9 оркестрови прояви, 6 ансамблови проекта и два оперни спектакъла, 3 рецитала, които бяха изпълнени от над 600 участници от 12 държави, 8 международни продукции, 4 „Мартенски музикални дни Джуниър“, с организирането на които Русе отново стана новатор в България, защото това е първият международен фестивал за класическа музика в страната, имащ програма и за деца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов