Румънците започват ремонт на Дунав мост на 1 юни

Дунав

28-03-2015, 14:08

Снимка:

rrashkova.blog.bg

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Контрабандни авточасти заловиха митничари на Дунав мост

Съседите ще инвестират 30 млн. евро за укрепване на конструкцията от тяхна страна

През юни започват дейностите по ремонт и укрепване на румънската част на Дунав мост 1. Това заяви заместник-председателят на Окръжния съвет на съседния на Русе град Гюргево Думитру Гаврила, съобщава Топновини.

Той уточни, че идеята за обновяване на трасето, което в момента е в много лошо състояние, е още от приемането на Румъния в Европейския съюз през 2007 г. "Ремонтът зависи от нашето Министерство на транспорта, а не от Окръжния съвет или Префектурата в Гюргево и ние нямаше как да предприемем нещо без тях", коментира в тази връзка Гаврила.

"Горди сме, че все пак благодарение на институцията Окръжен съвет и примера от българска страна, таксата за преминаване на Дунав мост от румънската страна бе намалена на 3 евро за леки автомобили. Срам ни е обаче, че състоянието на съоръжението е такова в момента. Надяваме се, че след като приключат предвидените рехабилитационни дейности, нашата институция ще направи необходимото и за изравняване на таксата с българската - на 2 евро", каза още Думитру Гаврила, като гарантира, че всичко, което зависи от Окръжен съвет - Гюргево ще бъде направено, за да бъде завършен ремонта до края на 2015 г.

Той все пак отбелязя, че "пречки при изпълнение на добри намерения" може да окаже фактът, че представлява партия, която е опозиционна на управляващото в правителството мнозинство. Гаврила е от Национал-либералната партия на президента Клаус Йоханис, а правителството се ръководи от премиера Виктор Понта от Социалдемократическата партия.

Думитру Гаврила гарантира, че ремонтните дейности няма да наложат пълно спиране на движението по Дунав мост. "Ще бъде създадена необходимата организация и ще се работи първо само в едното платно, а после в другото", каза още той.

Припомняме, че през лятото на 2014 г. се навършиха 60 години от пускането в експлоатация на първото по рода си съоръжение, свързващо Румъния и България. Въпреки отварянето на моста при Видин - Калафат през 2013 г., основният трафик между двете държави продължава да използва трасето през Русе и Гюргево.

През 2011 г. българската част от Дунав мост 1 бе ремонтирана, като в рамките на два месеца бе подменена асфалтовата настилка, хидроизолацията и изравнителната бетонова настилка, обновено бе осветлението, парапетите и пътните знаци. Рехабилитацията бе оценена на 1,7 млн. лв. През 2013 г. обаче в българския участък зейна голяма дупка, като проблемът бе временно решен и оттогага следват само обещания от различни институции за по-сериозни действия и основен ремонт.

В началото на тази година областният управител на Русе Стефко Бурджиев алармира на среща с депутатите от 19-ти МИР-Русе, че съоръжението е в "крайна фаза на амортизация" и има нужда от основен ремонт, какъвто именно планира румънската страна с отделени за целта 30 млн. евро. Той помоли депутатите да поискат чрез българските Министерство на транспорта и Министерство на регионалното развитие и благоустройството да се проучи възможността и България да задели средства за това.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов