Пилотът Андреас Любиц искал да „промени системата”

Целият свят ще научи името ми и ще го помни, е казал Любиц на бивша приятелка

Бившата приятелка на Андреас Любиц, втория пилот на германския Еърбъс А320, който е заподозрян, че умишлено е причинил катастрофата на самолета, твърди в интервю, че той е заявявал, че иска да „промени системата” и ще направи така, че всички да „узнаят името му”.

26-годишната стюардеса Мария В. казва, че когато чула за разбилия се в Алпите самолет, веднага си спомнила една фраза на приятеля си: „Един ден ще направя нещо, което ще промени цялата система и целият свят ще узнае моето име и ще си спомня за мен”.

Думите на стюардесата са казани в интервю за германския вестник „Билд”, в което тя обяснява, че когато са казани, това изречение нищо не е означавало за нея, но сега вече е различно.

Мария В. определя Андреас Любиц като прикрит човек, който може да пази тайни.

Според нея Любиц е сторил това, защото е разбрал, че заради здравословните му проблеми неговата голяма мечта – да работи в „Луфтханза” като капитан и като пилот на дълги полети, практически е неосъществима.

Бившата приятелка на втория пилот говори така, сякаш не се съмнява, че именно той е извършил самоубийствения и убийствения акт. Тя обяснява още, че се е разделила с него, тъй като е започнала да подозира, че той има проблеми.

„Когато спорехме, той не издържаше и започваше да ми крещи... Нощем пък се събуждаше от кошмари и викаше: „Падаме! ”, спомня си Мария В.

След раздялата Любиц е правил опити отново да се съберат, включително като й е правил големи подаръци.

Компанията Germanwings, в която е работил Любиц, е нискотарифен филиал на „Луфтханза”.

Самолетът на Germanwings се разби във френските Алпи във вторник. Загинаха всичките 150 души на борда – пътници и екипаж, в това число Андреас Любиц. До този момент разследването насочва към умишлено предизвикване на катастрофа от страна на втория пилот.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов