Музиката има невероятен ефект върху мозъка ни (видео)

Нещата стават още по-интересни, когато става въпрос за свирене

Слушаме музика в колата, във фитнеса, у дома и… на практика навсякъде! Без значение дали любимият ви музикант се е появил на наградите на MTV, изнася концерт наблизо или е починал преди стотици години, когато барокът все още е бил на мода, не можем да отречем, че музиката играе ключова роля в човешкия живот, пише  A Plus, цитиран от obekti.bg.

Едва ли някой ще се изненада от факта, че съществуват множество изследвания, посветени на ефекта, който тя оказва върху мозъка ни. Въпреки че проучванията в тази насока са относително скорошни, едно е ясно – мозъкът ни буквално оживява, когато чуе музика.

Човешкият мозък използва различни свои региони, за да обработва ритъма, мелодията и другите аспекти на музиката. Когато слушаме някаква мелодия, всички тези области стават активни. В мозъка настава същинско „парти“.

Слушането на позната музика активира онези части на мозъка, свързани с паметта. Това от своя страна може да предизвика емоционална реакция, сочи изследване на Human Brain Mapping. Според National Geographic пък музиката се свързва и с увеличение на бялото вещество в мозъка.

Нещата стават още по-интересни, когато става въпрос за свирене.


Освен ефекта върху мозъка, свиренето на инструмент влияе и на регионите, отговарящи за двигателните функции. В същия дух - изследователи от Станфордския университет пък откриват, че танцуването и изпълняването на една хореография се съпътства с широко разпространена активност из целия мозък, като се интегрират всички различни процеси, необходими за отмерване на времето и танцуване в такт с музиката.

Какво означава всичко това?

Това, че музиката влияе положително на мозъка и го кара да се активира, не е просто забавен факт. Разбирането на ефекта, който тя има върху хората, може да помогне на учените да разработят нови терапии за различни заболявания.

Колкото по-често се създават неврологични връзки в мозъка при слушането на музиката, толкова по-силни и бързи стават те. Изследване на Кеймбриджския университет открива, че хората, които свирят редовно на музикален инструмент, са по-добри в разрешаването на проблеми, дори и в ситуации, които не са свързани с музиката.

Дори и да не сте се научили да свирите на инструмент като дете, не се притеснявайте. Американската Фондация за изследване и превенция на болестта на Алцхаймер твърди, че редовното слушане на музика може да помогне дори на възрастните хора и да попречи на развитието на коварното заболяване.

Ако искате да научите повече по темата, чуйте това TedED видео, създадено от д-р Анита Колинс от Университета на Канбера.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен