Царево с мерки за превенция на децата и младежите

Кметът Лапчев и организации обмислят опазването им от агресията, насилието и дрогата

Целта на срещата е да се фокусира вниманието на институциите, стопански и нестопански организации и на гражданството към проблемите на младежта в община Царево. Да се минимизира риска за децата и младежите ни от опасностите на съвременния начин на живот – агресия, наркомания, насилие и др.

Като част от политиката на кмета инж.Георги Лапчев, касаеща децата и младежите на общината, се състоя кръгла маса с представители на Общинска администрация, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и пълнолетни, РУ „Полиция”, Дирекция „Социално подпомагане”, директори и учители от СОУ „Н.Й.Вапцаров” гр. Царево и ОУ ”Св. СВ. Кирил и Методий” гр. Ахтопол, както и представители на охранителните фирми на територията на общината.

Всички отговорни институции, пряко ангажирани в работата си с деца и младежи дискутираха касаещите ги проблеми – наркомания, агресия в и извън училище, отсъствия от училище, нарушаване на обществения ред, посещенията в нощни заведения, хазартни игри и др.

По време на срещата се набелязаха конкретни проблеми, с които всеки от присъстващите институции се сблъскват. Отчете се необходимостта от засилване на охраната в училищата и недопускането на  външни лица.  Необходимо е и разширяване на системата за видеонаблюдението на територията на общината. Такава система за видеонаблюдение има изградена и тя е свързана в единна мрежа към РУП – Царево. Тя спомага за превенция на посегателства върху имуществото и нарушаването на обществения ред, следи се трафика на моторни превозни средства и подпомага полицията при откриването на нарушители и извършители на престъпления. Освен това се записват и всички нарушения на правилата за движение, както и на обществения ред.

Сериозен проблем е и употребата и разпространението на наркотици сред младежите. От Районно управление „Полиция” Царево са предприети мерки за ограничаване на разпространението им. За истинския успех е изключително важно да има сътрудничеството между всички институции и обществото.  При желание от страна на родители могат да се правят инцидентни полеви тестове за употреба на наркотици и алкохол в училище, а децата, които имат проблеми да бъдат насочвани към психолог.

Всички институции се обединиха около идеята да се търсят възможности за създаване на Детска педагогическа стая, при което квалифициран психолог да работи с малолетни и непълнолетни от уязвими групи или извършители на противообществени прояви.

Кметът на общината се ангажира да отправи официално писмено предложение до Министерство на образованието и Министерство на социалната политика за промяна в законовата уредба – а именно родителите, неосигуряващи присъствието на децата си в училище и които нямат възможност да заплатят предвидените в закона глоби, да полагат обществено полезен труд.

Всички институции изразиха готовност за сътрудничество, така че да бъдат постигнати реални резултати.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов