Русе остава без топла вода?

За срок от три месеца

„Реална е опасността абонатите на „Топлофикация Русе“ да останат без топла вода от началото на април до 1 юли“, алармира изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. Напълно вероятно е, след края на отоплителния сезон ТЕЦ-Русе да спре работа и да освободи 312-те си работници до 1 юли, когато ще има ново ценово решение на КВЕР и ново прогнозно количество ел. енергия, или дори до началото на новия сезон за парно. Причината е, че заради промените в Закона за енергетиката, влезли в сила от 6 март т.г., се спира изкупуването на принудена и комбинирана електроенергия, съобщи радио Шумен. Промените правят нерентабилна работата през лятото на „Топлофикация Русе“, като загубите биха били на стойност 12 млн. лв., които са влезли в разчета на цените за топлоенергия към гражданите. Досега дружеството получаваше компенсации, като цялата произведена при подгряване на водата електроенергия се изкупуваше от НЕК на преференциална цена. От 6 март не се изкупува „принудена енергия“, която тук е 62 000 мегават часа. „В началото на април, като изпълним квотата 117 000 мегават часа, свършваме прогнозното количество високоефективна енергия“, обясни Севдалин Желев. Ако нещата не се променят, вероятно ТЕЦ-Русе ще спре работа и абонатите му ще трябва да си купуват бойлери.
„Общо 35 млн. лв. са приходите на „Топлофикация Русе“ от електроенергия за миналата година, тоест тези 12 млн. лв. са около една трета“, призна Желев. Според него са необходими промени и дружеството се нуждае от квота от още 16 000 мегавата, за да не се стига до спирането на ТЕЦ-а.
„Продължаваме да водим разговори на различни нива, за да не стига до това положение“, каза Желев. Сред абонатите на дружеството е пусната и подписка, като сигнал за гражданско несъгласие. „Чрез нея искаме да сезираме омбудсмана на България, за да може той да атакува тази норма като противоконституционна. Идеята за противоконституционност е в това, че промяната стана между първото и второто четене на Закона за енергетиката“, обясни юрисконсултът Маргарита Филева.
Председателят на секцията на КТ „Подкрепа“ в „Топлофикация Русе“ Тодор Дечев заяви, че ще се направи всичко, за да бъдат защитени работните места.
„В Министерството на енергетиката във вторник предстои среща. Ако на нея не бъде постигнат някакъв резултат, сме в готовност да предприемем протестни действия“, каза Дечев. Вероятно те ще стартират през следващата седмица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов