Трикове срещу пролетна умора

Животът

22-03-2015, 14:15

Снимка:

pixabay.com

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

Спорт, секс, чай от розмарин са сред тях

Пролетната умора може и да не е болест, но при някои предизвиква по-силно неразположение и от настинка, пише "24 онлайн". Затова подлежи на лечение. Но не с химия, а предимно с прийоми на народната медицина. Макар и временни, симптомите на пролетна умора са сериозни и често водят до нетрудоспособност, напълняване, дори депресия. Затова не бива да се подценяват. Неслучайно всички народни лечители предлагат рецепти за домашни лекарства срещу отпадналост, която мнозина усещат през първите топли месеци. Ванга например съветвала страдащите от умора да пият чай от синапено семе - 1 с.л. се вари 5-6 мин в 600 мл вода. Пие се 3 пъти на ден по 1 к.ч. преди ядене.

Вижте какви други домашни рецепти и методи могат да ви избавят от мрачните мисли и да ви заредят с тонус и настроение.

1. Сух четков масаж

Сухият четков масаж се препоръчва от древната китайска медицина, от науката за здраве и дълголетие Аюрведа, от рейки специалисти, масажисти, дори физиотерапевти. Може да звучи и да изглежда като елементарна процедура, но изчеткването на цялото тяло сутрин силно повлиява цялостното състояние на организма.

Освен чисто козметичните ползи, които се свеждат най-вече до отстраняване на мъртвите клетки от кожата, този вид масаж стимулира кръвообращението и лимфната система, тонизира мускулите и така лекува симптомите на пролетната умора. А като бонус за преди лятото - премахва и целулита. Масажирането се прави с четка от естествен косъм. Започва от лицето и приключва чак при петите. При възрастни се препоръчва сеанс от поне 10-15 мин. Според Петър Дънов за жените е по-добре четкането на корема и гърдите да става на кръгове, и то от дясно на ляво.

2. Протягайте се

Спортът си е спорт, но нищо не е в състояние да отпусне и зареди мускулите с кислород така добре, както тяхното разтягане. Дори и най-елементарните упражнения - плавно изпъване на ръцете нагоре, напади, странично навеждане с вдигната ръка, насочена в посоката на движение на тялото, помагат за двигателната координация, добрата стойка и доставят психическа релаксация. Колкото по-често се протягате - както естествено ви идва след сън, толкова по-добре. Разтягането на гръбнака при такива движения стимулира кръвообращението. Затова мозъкът сам подсказва да се изтегнете още докато сте в леглото - по този начин мускулите се тонизират и се подготвят за натоварване през деня. А състоянието, в което често хората изпадат заради пролетната умора, доста напомня на сънливостта рано сутрин.

3. Спорт, но само до 16,00 ч

Едно от най-ефикасните лекарства срещу умората е добрият сън. Затова важно условие според специалистите е да се избягват фактори и действия, които биха нарушили нощтата почивка. А именно - да няма телевизор в стаята, да се ляга и става в приблизително един и същи час всеки ден и да се спортува, но само след 16,00 ч. Според Ева Цуенър, авторка на книгата “Как да увеличим енергията си в осем прости стъпки”, спортът рано сутрин подпомага сладкия сън вечер, но активното движение в късния следобед или вечерта го смущава. Към края на деня тялото не бива да се тонизира изкуствено, било то с фитнес или кофеин, а напротив - колкото по-късно става, казва специалистката, толкова по-малко енергия трябва да изразходвате, за да не се разсъните, когато трябва да заспите.

4. Чай и масло от розмарин за повече енергия

Симптом на пролетната умора е и ниското кръвно, което води до липса на тонус и ни прави нетрудоспособни. За целта вместо кафе изпийте чаша чай от розмарин с мед - ободрява много по-добре от кофеина. В 500 мл вряща вода се слага чаена лъжичка розмарин и се вари десетина минути.

Подправката съдържа висока концентрация на цинеол - оксид, който ускорява циркулацията на кръвта. Това от своя страна води до намаляване на умората и тонизиране на организма. Неслучайно специалисти препоръчват ароматерапията с масло от розмарин за лечение на хронична умора. Помага и срещу нервно изтощение - все състояния, които ни мъчат обикновено напролет.

5. По-малко бели храни, повече зелени напитки

Белият хляб, пастата от бяло брашно, картофите и оризът са храни с висок гликемичен индекс. Обилната им консумация може да предизвика състояние на хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар). Симптомите на хипогликемия включват умора, промяна в настроението и умствена замъгленост - все симптоми, които са характерни и за пролетната умора. За да не се засилва това състояние, яжте повече пълнозърнести храни, сладки картофи, кафяв ориз. И разбира се, протеини - риба, пиле, бобови култури, винаги в съчетание с пресни зеленчуци.

През този сезон, а и целогодишно хидратацията има ключово влияние върху организма. Пийте поне по 6-7 чаени чаши вода или зелени напитки. А именно - зелен чай, който е мощен антиоксидант и съдържа естествен ободряващ кофеин, както и смутита от спанак, коприва, киселец. Неслучайно морякът Попай от детската анимация има големи мускули, но само когато отвори консерва със спанак.

6. Отваряйте прозорците на всеки 2-3 часа

Липсата на кислород провокира защитните реакции на организма. За да стигне малкото количество за по-дълго, мозъкът ни кара да заспим.

За да не постигнете такъв ефект в офиса например, ставайте и отваряйте прозорците за по няколко минути на всеки 2-3 часа. Кислородът ще освежи и тонизира цялото ви тяло.

7. Вана с ябълков оцет срещу сънливост

Още Хипократ препоръчвал ябълковия оцет за дезинфекция, в Древен Египет лекували с него много болести, а Клеопатра го използвала, за да поддържа тънка талия. Нашата народна медицина препоръчва ябълковия оцет при много болежки, защото той е най-мултифункционалното домашно лекарство - цери всичко от главоболие през черни точни, та чак до сърдечни проблеми и диария. Но освен всичко това, оцетът помага и при пролетна умора.

Диетолози препоръчват в менюто на активните спортисти задължително да присъства чистият ябълков оцет и най-вече, комбиниран с мед. Тази лековита смес доставя на организма голямо количество калий, който лекува сънливостта и усещането за слабост. Затова мнозина го препоръчват и като хранителна добавка през март и април. Но не повече от 2 с.л. дневно.

Освен през устата, оцетът може да тонизира тялото и ако се усвои през кожата. А именно - топла вана с 1 ч.ч. ябълков оцет. Премахва напрежението в мускулите и ставните болки, отпуска по-добре от всеки масаж.

8. Правете повече секс

Също като кислорода действа и сексът. Особено сутрешният, казват специалисти.

Той успешно може да замести фитнеса или сутрешната гимнастика. Но любовта дава не само физически тонус. Сексът предизвиква отделяне на големи количества от хормона на щастието - ендорфин. Количества, достатъчни да направят целия ден усмихнат.

Източната медицина дори препоръчва секса против всички болести. Още в древността се знаело, че той е универсално лекарство, което се “предписвало” при различни състояния, например гастрит или астма.

9. Детоксицирайте се с подправки

По-тежката и мазна храна през студените месеци води до натрупване на много токсини в организма. За да се справи тялото по-бързо и лесно с пролетната умора, те трябва да се изведат от него. Начините за това са много - с много цитрусови фрешове, тридневна диета с маслини или с ориз, с мед и лимон, с усилена консумация на екзотични подправки. Етеричните масла, които се съдържат в ядката на индийското орехче например, подпомагат извеждането на токсините от черния дроб. Джинджифлът - и на прах, и настърган пресен корен, има мощно антиоксидантно, антисептично и аналгетично действие. Тоест освен че детоксицира, успокоява и главоболието, което често е симптом на пролетната умора. За кондиция през този сезон аюрведа специалистите препоръчват именно пикантните азиатски подправки - карамфил, кардамон, пипери. Затова отличен детоксициращ еликсир е индийският чай гарам масала, който съдържа десетки индийски билки.

10. Лекувайте нервите с бирена мая или пчелен прашец

Бирената мая е един от най-добрите естествени източници на витамини от група В, както и на незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи. Недостигът им води до мускулна умора и общо изтощение. Затова маята се отразява добре и на умствената дейност, и на физическата активност. Препоръчват я при акне при тийнейджъри, при липса на апетит при възрастни и т.н. Казват, че от нея не се пълнее, но потърпевши смятат друго. Истината е, че при всеки е различно. Трябва да се пробва най-напред с малки количества за по-кратък период. Течната мая, която може да си вземете направо от някоя бирена фабрика, е много по-ефективна от тази, която се продава на хапчета.

Пчелният прашец съдържа още повече тонизиращи, имуностимулиращи и подмладяващи съставки от бирената мая. Дори от пчелния зародиш. Препоръчва се и при умора, защото 40% от него е протеин - повече, отколкото има в телешкото и яйцата. Затова много спортисти го включват в менюто си, за да повишат физическата издръжливост.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов