Продават забранени лекарства, маскирани като козметика

Животът

20-03-2015, 07:07

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА:
Най-интересното от в. "Монитор" на 20 март

Забранени лекарства, някои от които дори вредни за мозъка, сърцето и психичното равновесие, продават по интернет. Те са предимно за полова мощ, но има и стимулатори за ин витро оплождане, установи репортерска проверка на "Монитор". Вредните хапчета се продават от частни лица в сайтовете за безплатни обяви. Те се доставят от куриерски фирми от врата до врата. На разписката от изпращача обаче стоката е описана като козметичен продукт.

По този начин продавачът не може да бъде санкциониран, тъй като лекарства по рецепта се отпускат само от магистър-фармацевт и не могат да се изпращат по обикновен транспорт чрез лица, които не са специалисти в бранша, поясниха от Асоциацията на собствениците на аптеки.
От 1000 до 5000 лева е глобата за такова нарушение. По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата обаче все още глобени няма.

Търговците на лекарства дори обещават връщане на стоката в 7-дневен срок, ако се окаже, че купувачът не се нуждае от нея. Между 10 и 12 лева варира цената на транспорт в рамките на София. Ако поръчката е за медикаменти над 35 лева, доставката е безплатна, гласи една от рекламите. За страната безплатната доставка е само ако поръчката е за над 100 лева.

Изпращането на медикаменти по пощата или с куриерска фирма е определено опасно и рисково за пациентите, коментираха експерти от Изпълнителната агенция по лекарствата. Например "Редукта“ за отслабване, който е с опасното вещество сибутрамин, е едно от най-успешно продаваните в мрежата. Вредната съставка, заради която оригиналният "Редуктил“ бе забранен преди 6 години, в новия вариант - внос от Индия, е два пъти повече. Вместо 8 той е 16 мг в капсула.

Срещу 35 лева се търгува и стимулиращият препарат за асистирана репродукция "Гонал Ф“. "Томеодал“ от 100 мг се продава за 400 лв. Препаратът се препоръчва на пациенти с новодиагностициран мултиформен глиобластом (вид раково заболяване) за приемане по време на лъчетерапия.

"Еглонил форте“ пък се предлага за 75 лв. Той се прилага при свръхагресивност, олигофрении и някои шизофренни прояви. Таблетките за вдигане на самолета в мрежата се предлагат за близо 10 лв. по-малко. За 9 броя цената е 54 лв., докато в аптеката цената на 4 хапчета е 58-59 лева. Всички тези медикаменти се отпускат в аптеките само срещу рецепта от лекар.

Независимо дали те се отпускат с рецепта или се продават свободно, да се транспортират от хора, които нямат елементарна представа от фармация, е твърде опасно, обясниха от Браншовата камара на дистрибуторите на лекарства на едро. Някои от тях не бива да се излагат нито на твърде високи, нито на твърде ниски температури. В противен случай е напълно възможно лечебните им свойства да отпаднат, обясниха от там.

От браншовата камара, както и от Асоциацията на собствениците на аптеки, са категорични, че час по-скоро търгуването на лекарства у нас трябва да бъде узаконено, както е във Великобритания, Швейцария, Холандия, САЩ и дори Полша.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)