"Жътвари" и "7/8" с награди от "Русчуклийска среща" (видео)

36 състава взеха участие в националния фестивал за народни танци "Русчуклийска среща"

Над 1000 танцьори от 36 клуба от цялата страна участваха в четвъртия национален фестивал за любители, изучаващи български народни танци "Русчуклийска среща". Грандиозното фолклорно събитие се проведе в събота, в зала "Дунав". Фестивалът, чийто организатор е школата за народни танци "Играорци-Русе", ръководител Богдан Донев, премина под патронажа на кмета на Русе Пламен Стоилов.  Точно 970 бяха състезателите в конкурсната програма, а 60 бяха представителите на домакините от "Играорци-Русе", които откриха надиграването.

Ансамблите се състезаваха в две категории - за групи над 30 човека и малки групи под 30 чвека. Всички трябваше да изиграят по две автентични хора - едно от региона на танцьорите и още едно по избор. Критериите за оценяване са автентичност на хорото, емоция и артистичност, стил на изпълнение. В последния етап танцьорите се състезаваха индивидуално за титлата Мис и Мистър "Русчуклийска среща" с надиграване на ръченица под съпровода на оркестъра при ФТТ "Найден Киров".

В края на дългия фестивален ден журито в състав: проф. Антон Андонов - преподавател по хореография в АНТИИ - Пловдив, доц. Георги Гаров - преподавател по хореография в ЮЗУ "Неофит Рилски", Петьо Кръстев - композитор и диригент на оркестъра на ансамбъл "Пирин" - Благоевград, отсъди победителите. "Моряците" от Варна са на първо място сред групите над 30 човека. Варненци са първи в категорията на малките групи - това са "Ритъм 7/8", втори са Танцова школа "Колеви" - също от Варна.

Бяха раздадени още награди за най-артистична група, за най-стилно изпълнение на хоро, за най-масова група, както и мис и мистър "Русчуклийска среща 2015" и други.

Община Русе направи свое класиране и от името на кмета  Пламен Стоилов, зам.-кметът Димитър Наков връчи награди на ансамблите "7/8" – Добрич, "Анесица" – Тетово и "Хоро Н" – Ботевград.

Фестивалът се превърна за пореден път в празник на българския дух и красотата на нашия фолклор. "Тази година се забелязва, че много от любителските клубове се връщат към автентичните мотиви, което може само да ни радва. Очевидно започват да излизат от рамката, която беше зададена преди 5-6 години", коменатираха участници във фестивала.

Вижте видео от откриването, което любезно ни предостави Капка Иванова отшколата за народни танци "Играорци-Русе":

Вижте вълнуващ фоторепортаж »

Ето и всички наградени:

Групите до 30 участници:
1-во място "Ритъм 7/8" Варна
2-ро "Чанове" Русе
3-то "Пагане" В. Търново

Награда на кмета – 7/8 Добрич

Групи над 30 участници:

1-во място "Моряците" Варна
2-ро място – "Колеви", Варна
3-то място – "Георгиефф Бургас" и "Младост" София
награда на кмета - "Хоро-Н" Ботевград

Втори етап:

1-во място – "Средногорска жарава" Панагюрище
2-ро място – "Лудо Младо" Лясковец
3-то място – "Теменуга Хоп-троп" Казанлък
Награда на кмета – "Анесица" Тетово

Най-артистично изпълнение – "Хоро" Козлодуй
Най-стилно изпълнение – Танцов клуб от с. Гюльовца
Най-масова група, останала извън класирането – "Нашенци" Русе
Наградата на СНЦ" Арт Русчук" – "Веселяци" Плевен
Наградата на ЦИОФ – "Жътвари" Добрич
Мис танц – чаровницата Елица от "Анесица" Тетово
Мистър танц – игривият момък Пантелей от "Тракия 1" – ДимитровградСнимка на Деня

Щрихи от Плевен