ДПС настоява за агитациите на майчин език пред Европейския парламент

Новините

14-03-2015, 16:08

Снимка:

ЕП

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Отворената петиция може да бъде подкрепена онлайн от всички граждани на съюза

ДПС ще внесе петиция в Европейския парламент, в която ще настоява за премахването на ограничението в Българския избирателен кодекс, което забранява агитацията на чужд език. Тя ще бъде отворена и ще може да бъде подкрепена онлайн от всички граждани на Европейския съюз. Това заяви в Русе евродепутатът на ДПС Илхан Кючук.

"Възложили сме проучване конституционалисти, имаме резултати от всички конституционни текстове на другите държави-членки на ЕС, и мога да заявя, че такова ограничение не съществува никъде. Такъв текст е съществувал до преди 5 години в турското законодателство, но с решение на съда в Страсбург, той е отпаднал. Щом може всеки един гражданин да се кандидатира за евродепутат, в която и да е страна, то той трябва да може да го прави на всякакъв език", категоричен бе Кючук.

Ако Европейският парламент, чрез комисията по петиции, излезе с препоръка за промяна на законодателството, то е недопустимо, което и да е правителство да не се съобрази, поясни евродепутатът.

Илхан Кючюк и народният представител Ферихан Ахмедова бяха в Русе за откриването на Европейски информационен център.Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден