Изпълнения от най-висок клас в "Мартенските музикални дни"

Русе Лайф

14-03-2015, 10:48

Снимка:

Община Русе

Автор:

RuseUtrе

Всичко от Автора

Вижте програмата за вечерите 14-16 март

Втората концертна вечер от фестивалната програма на „Мартенски музикални дни“ отново предлага поредица от изключителни срещи с музиката от най-висок клас, обещават от общината.

Тази вечер в Доходно здание, от 19 ч. ще се състои концертът на Симфоничния оркестър на БНР, който отново ще премине под диригентската палка на маестро Емил Табаков. Солисти на оркестъра в прочутата и любима на публиката Симфония-кончертанте от В. А. Моцарт ще бъдат изключителният Минчо Минчев и сравняваният твърде често с Юри Башмет невероятен руски  виолист Александър Земцов.

Минчо Минчев е дългогодишен приятел на фестивала „Мартенски музикални дни“, като за поредна година освен че ще излезе на сцената като солист, по традиция паралелно той ще води и Майсторския клас по цигулка в Международната музикална академия „Проф. Саша Попов“. Неизмеримият талант на Минчо Минчев е оценен в световен мащаб. Свири като солист с много от водещите оркестри в света и работи със световноизвестни диригенти, концертира в най-престижните световни зали. Има множество записи за български и световни лейбъли. Журира престижни международни конкурси в страната и чужбина, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия.

Александър Земцов е добре познат на русенската публика от минали издания на фестивала. След като показва своето майсторство на сцената на „Мартенски музикални дни“ през 2009 г. и 2012 г., Земцов се завръща за юбилейното фестивално издание тази година. Той е утвърден солист, диригент, професор и камерен музикант, преподавател в някои от най-престижните музикални университети в Европа. От 15-годишен солира с множество прочути оркестри по цял свят, а на 23 години свири първа виола в Лондонския филхармоничен оркестър. Реализира записи за световни звукозаписни компании.

Симфоничният оркестър на БНР е водещ оркестър в музикалната култура на България и в общността на европейските радиоформации. Музикантите от състава са завършили едни от най-престижните музикални академии в света. Оркестърът гостува редовно на големи международни музикални фестивали, като сред чуждестранните гости на състава през годините се отличават Юри Башмет, Жак Мерсие, Александър Мират, Янг Чанг-Чо, Патрик Галоа, Монсерат Кабайе и др.

В третия ден от фестивала, 15 март, неделя, програмата на „Мартенски музикални дни“ обещава една вълнуваща среща с Ансамбъл „Силуети“ и един от най-значимите и интересни български музиканти, роденият в Русе  виолончелист  Венцеслав Николов. Концертът ще се проведе в Доходно здание, зала „Европа“ от 19 ч.

Очакват ни две изключителни фестивални премиери: световна премиерана последната творба на Йордан Дафов – Ходът на времето, написана специално за ансамбъл Силуети (със солист сопраното Галя Симеонова) и големия български виолончелист Венцеслав Николов, и фестивалната премиера на Лунният Пиерона А. Шьонберг с участието на мецосопраното Наталия Афеян.   Сценичната версияна култовата мелодрама в Русе предлага не само силен вокално-инструментален спектакъл, а и атрактивно визуално решение.

Венцеслав Николов специализира в Москва при Ростропович и Шаховская (1967/68), а през 1973/75 е на специализация при Янош Щаркер в Швейцария. В кариерата си развива интензивна концертна дейност и изнася турнета из цяла Европа, Северна и Централна Америка и др. Неговият репертоар обхваща повече от 400 произведения от класиката до съвремеността.

 

Камерен ансамбъл „Силуети“ получава името си през 2012 г. в резултат на сътрудничеството между четирима млади таланти – Калина Митева (цигулка), Кристиян Калоянов (кларинет), Габриела Цветкова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано), които работят заедно под ръководството на Венцеслав Николов. Ансамбълът има множество концертни изяви. През 2012 и 2013 г. музикантите са стипендианти на Международната лятна академияВиена-Прага-Будапеща (ISA), като през 2013 печелят специалната награда на ISA’13.

В понеделник, 16 март, фестивалът „Мартенски музикални дни“ ще представи съзвездие от легендарни музиканти – носителят на награда Грами световноизвестен оркестър „Кремерата Балтика“ в един проект с провокативното заглавие „TANGO versus JAZZ”  и със специалното участие на гостуващия за първи път в България прочут френски джаз цигулар Дидие Локууд. Проектът обещава зашеметяващ микс от класическите танга на Астор Пиацола и майсторските импровизация на Лоуукд.

Забележителната кариера на Дидие Локууд е много разнообразна и варива от фюжън до суинг и късен хард боп. През 80-те години на миналия век е смятан за следващия от поредицата велики френски цигулари след Стефан Грапели и Жан-Люк Понти. Вдъхновен от широк спектър музикални стилове, Локууд винаги остава верен на джаза. Работи със световноизвестни джаз музиканти, сред които Майлс Дейвис, Франк Дзапа, Майкъл Петручани, Дейв Лийбман, Питър Ърскин, Дейв Холанд и др. През 2004 г. чества 30 години сценична кариера, изпълнена с паметни срещи, с 35 издадени албума в Европа и САЩ и повече от 3500 концерта в най-престижните фестивали и концертни зали по света. Носител е на множество награди, като двукратно е удостоен с френския Орден на изкуствата и литературата.

Феноменалният камерен оркестър Кремерата Балтика е създаден през 1997 г. от легендата Гидон Кремер. Съставен е от 23 млади музиканти от Литва, Латвия и Естония, като само за няколко години се превръща в един от най-добрите международни камерни оркестри в света. Имат множество записи, като сред най-забележителните им е двойният компактдиск с композиции на М. Вайнберг, издаден през 2014 г. и номиниран за награда Грами. Кремерата Балтика е чест гост на много международни фестивали. Великият оркестър не за пръв път ще свири пред русенска публика.

На фестивалната сцена на „Мартенски музикални дни“ с голямо вълнение музикантите бяха посрещнати през 2008 г. заедно със своя създател Гидон Кремер.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов