НЧ „Съгласие 1869“ започва проект по дигитална културна съкровищница

Целта е опазване и цифровизиране на културното и документално наследство

Плевенското читалище „Съгласие 1869“ започва работа по проект - дигитална културна съкровищница „Север”: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културно наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България”.

Изпълнението му ще продължи 13 месеца. Проектът е на РБ „Петко Р. Славейков” – В. Търново, в партньорство с 14 културни института, съобщиха организаторите. Безвъзмездната финансова помощ е по Мярка 2 „Документиране на културната история” на програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Целта е чрез съвременния център за цифровизация да се обединят усилията на сродни институции в опазването и цифровизирането на културното и документално наследство, за чието опазване носят отговорност. Проектът дава възможност за унифициране процесите на цифровизация и създаването на пълнотекстови бази данни.

В резултат на изградения дигитален център ще се осигури широк и лесен достъп до културното наследство в културните институции от Централен северен район на България и ще се запазят оригиналните обекти в дългосрочен план за бъдещите поколения.

Читалищната библиотеката на НЧ „Съгласие 1869” притежава колекция от старопечатни книги, възрожденска и краеведска периодика. Фондът от старопечатни книги и периодични издания включва 1152 библиотечни единици /808 заглавия/. Богослужебна и учебна книжнина и оригинална художествена литература са преобладаващата част от колекцията.

Като възлово културно звено от Централен Северен район на България читалище “Съгласие 1869” ще се включи в дигитализацията и популяризирането на книжното културно наследство. Чрез реализирането на конкретни дейности по проекта ще провежда активна политика по опазване на българското културно наследство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов