Арестуваха плевенчанин, откраднал 4 коли за 2 месеца

29-годишният автоджамбаз откраднал една и съща кола два пъти

Криминалисти от плевенското Второ РУ разкриха автокрадец, извършил серия от престъпления в областния град и откраднал една и съща кола два пъти, съобщават от МВР.

Първата кражба е регистрирана в полицията на 11 януари т.г. - по информация на собственика, противозаконно бил отнет лекият му автомобил "Фолксваген Голф", паркиран в квартал "Сторгозия". Между 13 и 14 февруари от същия жилищен комплекс било откраднато и "Пежо 405". Автомобилът бил открит от полицаи и върнат на собственика, но на 20 февруари отново бил откраднат от същото място в квартала.

В полицията постъпил и друг сигнал за автокражба - в нощта срещу 20 февруари изчезнал "Фолксваген Голф", паркиран в улица "Никола Д. Петков" в Плевен. Петата кражба - на "Фолксваген Пасат", отново паркиран в ж.к. "Сторгозия" - била извършена през нощта на 5 срещу 6 март.

В резултат на предприетите активни действия, криминалистите влезли в следите на извършителя. Междувременно, един от потърпевшите собственици забелязал автомобила си на улица в същия квартал, изоставен сред други паркирани коли. На място са извършени огледи.

След прецизна оперативна работа е установен извършителят - криминално проявен и осъждан 29-годишен плевенчанин. Установено е, че той е проникнал в набелязаните коли, отключвайки ги. Младият мъж насочвал интереса си към стари автомобили, в които може по-бързо да влезе и да запали двигателя. В хода на работата по случая е изяснено, че колите му били необходими, за да си набавя резервни части - след кражбите, той демонтирал акумулатори, СД-устройства, колонки, антени и други части, които можел по-бързо да продаде, а автомобилите изоставял на различни места в кв. "Сторгозия", между други паркирани там превозни средства. Именно това затруднило разследването, тъй като в междублоковото пространство в квартала има множество изоставени от собствениците автомобили и няма контрол на паркираните коли.

29-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа. Документирането на цялостната му престъпна дейност продължава. Материалите по случая са докладвани на прокурор.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов