50 деца във Варна страдат от муковисцидоза

Муковисцидозата е тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване

Варна стана домакин на първата по рода си среща на британски и български специалисти, работещи по проблемите на рядкото заболяване муковисцидоза. В УМБАЛ "Св. Марина" се събраха лекари от Великобритания и специалисти от Втора детска клиника при университетската болница, представители на Българската асоциация по муковисцидоза, родители на болни деца, неправителствени организации, специализанти и студенти.

Муковисцидозата е тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване, което се проявява в детска възраст. Болестта засяга жлезите с вътрешна секреция и води до нарушения във функциите на белите дробове и стомашно-чревният тракт. Във Варна се наблюдават и лекуват над 50 пациенти, повечето от които са деца. В национален мащаб броят им е около 180. Средната продължителност на живота на хора с муковисцидоза у нас е 12 години, а по света - 50 години, сочат данни на Асоциация "Муковисцидоза".

Срещата се организира от Втора детска клиника при УМБАЛ "Св. Марина", неправителствената организация "Child Health International", лекари от Великобритания, работещи с пациенти с муковисцидоза и Abbott България със съдействието на ръководството на УМБАЛ "Св. Марина" и Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" Варна. В рамките на деня на територията на Втора детска клиника ще бъдат извършени консултации на пациенти от британските лекари.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов