В Сливен показват реликви, иззети от иманяри

Животът

10-03-2015, 18:14

Снимка:

Община Сливен

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Излагат антики, заграбени от иманяри в Шуменско

Изложбата ще остане със свободен достъп за две седмици

300 предмета, конфискувани от осъдени иманяри и върнати в полза на държавата, бяха показани днес при откриването на изложба под наслов "Спасените реликви". Четирите експозиционни витрини с артефакти са поставени на втория етаж в сградата на Съдебната палата в Сливен. Златните накити, монети, съдове и други предмети са предоставени на РИМ от Окръжен съд – Сливен. На откриването на изложбата присъстваха представители на всички съорганизатори на мероприятието – Община Сливен, Окръжен съд – Сливен, ДАНС, Окръжна прокуратура – Сливен, МВР – Сливен.

Ръководителят на РИМ Сливен Николай Сираков представи пред гостите подробности около произхода и стойността на изложените артефакти. Повечето реликви са от елинистическата епоха, а именно ІІІ в. Пр. Хр. Точно в този период има симбиоза от различни културни влияния и традиции и тя е отразена в тези предмети. Монетите са от Месамбрия, Аполония Понтика, Одесос, Тракийски Херсонес и Македония. Сред представените реликви има и ценности от Римската епоха, Византия и Средновековна България, посочи още Сираков.

Кметът Кольо Милев приветства идеята изложбата да бъде позиционирана именно в сградата на Съдебната палата, за да се покажат на обществото резултатите от добрата съвместна работа на правозащитните органи.

Деца от Клуб по спортни танци "Туида" Сливен поздравиха присъстващите на изложбата с изпълнението на два танца.

Изложбата ще остане със свободен достъп за две седмици.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов