Предложение: Държавата връща пари на българите, почиващи у нас

Туризъм

10-03-2015, 15:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Туристическият бранш изригна: Летният сезон ще е катастрофа

Така ще спасим 1 млрд. лева, които сега изтичат в Гърция и Турция

Държавата да връща пари на българи, които почиват у нас и с това да се стимулира родния туризъм. Това предложи по време на Кръгла маса "Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон – лято 2015", която се провежда в момента във Варна, Атанас Карагеоргиев, който е собственик на хотели в курорта Св. Константин. Така според не го ще успеем да спасим 1 млрд. лева, които сега изтичат в Гърция и Турция.

Карагеоргиев се обърна директно към вицепремиера Ивайло Калфин, който също присъства на Кръглата маса с искането да бъде коригиран "социалистическия" Кодекс на труда, и на младежите на 16 години да бъде дадена възможност да работят. "Имаме чудесно подготвени кадри, които знаят езици и имат квалификация. Вместо да работя ги оставяме да се мотаят. Сега ако наема 16-годишен ме скъсват от проверки. Дайте възможност и на 18-годишните да работят почасово, както е навсякъде по света", коментира разпалено Карагеоргиев.

Той излезе и с предложение нашите държавни мъже да отидат на лична среща с президента на Русия Владимир Путин, за да водят преговори за привличане на руски туристи. "Ако министрите ни не умеят да преговарят на високо ниво в полза на бранша, тогава да ги сменим", отсече браншовикът, с което предизвика аплодисменти в залата.

"300 000 руснаците, които вече имат имоти у нас са загубени за туристическия бранш", коментира Ивайло Калфин. Той не скри и че през последните 4 години не е имало посещение на български министър в Москва. Според Калфин почивката на руснаците у нас е станала два пъти по-скъпа след драстичния спад на рублата. За исканите субсидии за стимулиране на бранша Калфин коментира:" Искате субсидия за туристите от България, искате субсидия за полетите, искате за концесиите....и то какаво стана социализмът дойде. Е няма да стане. Трудности има във всеки бранш. Другият път си извикайте министъра на финансите, поискайте му 1 млрд. лева и готово. Давате за пример Гърция, а знаете ли че там има 2,7 млрд евро дефицит", така на кратко вицето отряза надеждите на бранша, че държавата ще се втурне да помага за спасяването на сезон 2015.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов