Повече пари за болниците със спешни отделения

Новините

09-03-2015, 08:33

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Дават им бонуси, ако пациентите са доволни

Болниците със спешни отделения и тези, които спасяват човешки животи със спешни мерки, ще взимат повече пари, отколкото останалите. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на тях до 95% от лимитираните им бюджети всеки месец. Останалите ще вземат до 90 на сто. Това стана ясно след срещата на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов с директорите на университетските болници в страната, съобщиха участници в нея.

Болничните мениджъри трябва да бъдат абсолютно спокойни, че средствата ще бъдат осигурени, макар и да не са по-високи спрямо тези за същия период през 2014 година, увери заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той не отрече, че надлимитната дейност ще остава и занапред за сметка на лечебното заведение, независимо че тя е реално извършена. Доброто управление е планираното управление. Така отговори той на директори на университетски болници, които определиха като несправедливо решението на Надзорния съвет на НЗОК плащанията да са лимитирани и заковани към тези за миналата година.

Ръководството на Министерството на здравеопазването призова мениджърите
към икономии като предложи навършилите възраст за пенсия в сферата на болничната помощ да бъдат пенсионирани, а немедицинският персонал като шофьори, перачки, гладачки, чистачки и готвачки да бъде съкращаван.От ведомството настояха в лечебните заведения да се използват предимно генерични лекарства (такива, на които е изтекла патентната защита) вместо оригинални, за да се пестят пари.Болниците могат да получават повече средства под формата на бонуси или по-висок процент от планирания бюджет, ако пациентите са доволни от лечението, е станало ясно още по време на срещата. За да се разбере дали те са удовлетворени или не от лечението, отношението на лекарите и медицинския персонал към тях, както и от условията, при изписването те ще попълват анкети.За да се въведе ред в харченето на пари в лечебните заведение, но без това да се отрази на качеството на лечение, в МЗ от дни е създадено специално звеноРаботещите в него ще следят всекидневно чрез единната компютърна система, в която са обвързани болниците, къде какви лекарства се изписват, какви хора постъпват и кога се изписват пациентите. Така ще се засичат и фиктивно вписаните пациенти, както се практикува на някои места сега, за да се вземат пари по клинични пътеки от НЗОК.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов