Обявено е бедствено положение в цялата Смолянска област

Животът

07-03-2015, 11:14

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Рудозем, Мадан, Златоград, Баните нямат ток от снощи, има проблем и с мобилните телефони

В цялата Смолянска област е обявено бедствено положение заради обилния снеговалеж през изминалата нощ, съобщи БНР. Това стана след заседание на областния кризисен щаб. Прекъснато е електрозахранването във всички населени места. Има паднали стълбове и дървета върху електропреносната мрежа. Няма връзка и по мобилните телефони. Придвижването по пътищата е изключително затруднено, въпреки работата на снегопочистващата техника. Продължава да вали сняг, но няма данни за бедстващи хора

По-рано властите в Рудозем обявиха бедствено положение, след като мокрият сняг прекъсна електропродаването в общината. Снегът в града е близо 40 см, а по високопланинските села в общината - над 60 см, каза кметът Румен Пехливанов:

Цялата община от снощи няма ток - без изключение всички населени места. Има множество паднали дървета, което в момента почти прави невъзможно поддържането на пътищата. Имаме и множество паднали проводници, както и счупени електрически стълбове. Абсолютен кошмар. Продължава да вали силно.
Огромно количество сняг натрупа в смолянска област само за последните 15 часа. По-възрастни хора казват, че това е вторият толкова обилен сняг от преди 30 години. Пътната обстановка в планинската област е усложнена и от областното пътно управление апелират, ако не е наложително, да не се предприема пътуване. 

Най-големите проблеми, възникнали след обилния сняг, са аварии в електропреносната мрежа и липсата на комуникации в мобилните връзки. Областният управител на Смолян Недялко Славов:

Няколко общини са изцяло без електрозахранване - Рудозем, Мадан, Златоград, Баните, отделни населени места от Смолян. Рудниците е твърде вероятно, ако не дойде електрозахранването до няколко часа, да се наводнят. Започва аварийно изкарването на работниците, нощната и дневната смяна. Притеснение възниква и от това, че когато няма електрозахранване не е възможно и зареждане на бензиноколонките и автомобилите, които поддържат пътната мрежа, няма да имат от къде да зареждат гориво. Иначе язовири и речни корита - за наводнения засега няма безпокойство. Що се касае до пътищата, проблемите се създават от множеството паднали дървета, но те се отстраняват своевременно от екипите на Пожарна безопасност на населението.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов