Каракачанов: Едва ли има външен натиск за кандидатурата на Бъчварова

Като че ли професионалистите не са много на мода в това управление, заяви съпредседателят на Патриотите

"Не мога да кажа дали има външен натиск за кандидатурата на Бъчварова за министър на вътрешните работи. Едва ли, според мен", коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов във връзка с предложението на премиера, предаде репортер на Bulgariautre.bg. "Постът е изключително отговорен, но се надявам, че който и да стане вътрешен министър, ще трябва да положи доста усилия да се справи, защото проблемите са сериозни, най-вече свързани с битовата престъпност, липсата на средства на МВР и т.н.", добави Каракачанов.

Според него, преди всичко, във всеки един пост трябва да се търси професионализмът. "Патриотичният фронт заяви, че няма да предлага партийни фигури в управлението, а професионалисти. Друг е въпросът, че като че ли професионалистите не са много на мода в това управление", посочи Красимир Каракачанов.

Той добави, че не е могъл да разбере дали предложението на премиера за нов вътрешен министър е сериозно, тъй като го е разбрал от парламентарната трибуна.

"Министър-председателят има право да предлага, когото пожелае, а парламентът има правото да обсъди и да гласува. Министър-председателят предлага състава на своя кабинет. Когато го внесе, ще го разгледаме", поясни Каракачанов.

Той добави, че абсолютно не приема забележките, отправени от премиера Бойко Борисов, относно присъствието и гласуването в пленарна зала на важни промени. "Когато някой е в коалиция, когато 4 партии подкрепят едно мнозинство, не може да бъде важна единствено програмата на една от партиите. Той това каза – ако не беше подкрепата на ДПС, проектите на ГЕРБ нямаше да станат. Чакайте малко – тук има програма за управление, която е съгласувана с 4-те партии. В нея има и предложения на ПФ, така че не можеш да говориш, че са важни само проектите на една партия – това е недопустимо. Не приемаме забележката, че сме гласували по съвест. Да, ще гласуваме по съвест, защото сме изпратени в парламента не от избирателите на ГЕРБ, а на Патриотичния фронт", уточни Красимир Каракачанов.

"Когато си партньор с някого, търсиш неговото мнение и обсъждаш с него, а не се опитваш да спускаш решения и да се сърдиш след това, че те не били подкрепени", добави той.

Каракачанов определи оттегляне на подкрепата на ПФ към кабинета като доста крайно и неадекватно. "Компромисите винаги имат своя край. Колко близо е той – не зависи от нас. До момента сме се опитвали да бъдем максимално коректни. Когато нещо не ни харесва, го казваме и си отстояваме мнението. Когато смятаме, че нещо трябва да се подкрепи, го подкрепяме. Без диалог краят ще се ускори", намекна Красимир Каракачанов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов