Да научим няколко интересни и любопитни фактa за Русе

Русе е петият по големина град в България

Русе често е наричан Малката Виена заради многобройните сгради-паметници на културата, в чиято архитектура са застъпени стиловете необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Символи на града са Доходното здание и Паметникът на свободата. Ето и няколко интересни факти свързани с града, които ни посочва Русенско варено.

1. Традицията повелява всяка двойка младоженци да постави цветя на Паметника на Свободата в деня на сватбата си. Това се прави и до днес.

2. В Русе е роден Елиас Канети - носител на Нобелова награда за литература през 1981 г. Елиас Канети описва Русчук така: "Русчук, в долното течение на Дунав, където съм се родил, беше чудесен град за едно дете и ако кажа, че той беше в България, давам непълна представа за него, тъй като там живееха хора от най-различен произход и само за един ден можеха да се чуят седем или осем езика".

3. Старите русенци още помнят студените зими, когато Дунав замръзвал и от Румъния по леда пристигали вълци.

4. Сградата, известна в Русе като Двореца на Батенберг всъщност никога не е служила като резиденция на монарха, тъй като е завършена след неговото оттегляне от престола. Днес там се помещава Регионалният Исторически Музей, където сред експонатите се намира и боровското златно съкровище.

5. Кюнт Капу е единствената запазена порта от крепостната стена на стария Русе. Буквално Кюнт Капу се превежда като вратата с тръбата, тъй като покрай нея е минавал тръбопровод (кюнт). Според клаузите на Берлинския мирен договор от 1878 всички крепости в Княжество България са разрушени. От Русчушката крепост е запазена само тази порта и нейната обкована с желязо врата. Смята се, че така са изглеждали и вратите на българските средновековни порти.

6. Тракийците, живели през I-IIв пр. Хр. по русенските земи са били заможни. За това учените съдят по намереният материал от домашни свине. Свинете по това време са били считани за деликатес.

7. Най-клюкарското място в града се нарича... "Лайното" - групичка от кафенета под около 10-на дървета на централния площад до Съдебната палата. Името идва от птичките, които кацат по дърветата и "облагородяват" посетителите както с песни, тъй и с други работи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов