Отчитат ръст на постъпилите на работа в област Русе през януари

Обявените през януари свободни места за работа са 503

През януари постъпилите на работа регистрирани безработни от област Русе са 689. Броят им е над два пъти по-голям в сравнение с декември 2014, когато в края на годината търсенето на работна сила обичайно намалява, предаде Дарик.

Започналите работа безработни без квалификация са 283, с работническа професия са 185, а специалистите със средно специално и висше образование - 221. Повече от две трети от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 124. Заетост е осигурена на 57 продължително безработни от областта, както и на 15 безработни с намалена трудоспособност.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 201 безработни (с 45 повече отколкото през декември м.г.). С активното посредничество на бюрата по труда други 253 безработни от областта са наети по програми за заетост.
Общо обявените през януари свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 503 (техният брой се е увеличил два пъти в сравнение с декември м.г.).

През първия месец на 2015 г. значително се е увеличило и търсенето на работна сила на първичния пазар, заявените свободни места в бюрата по труда са 402, (броят им надвишава повече от два пъти заявените през декември м.г.). Те са предимно от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (229), строителството (29), търговията (21), образованието и операциите с недвижими имоти (по 20), селското стопанство (18), административните и спомагателните дейности (17), транспорта (11) и др.

По програми за заетост в област Русе са заявени 101 работни места – по-голямата част от тях по националната програма „Асистенти на хора с увреждания” - 96.
Към края на януари в трите бюра по труда в област Русе – Русе, Бяла и Ветово, регистрираните безработни са 9363. Техният брой се увеличава с 387 в сравнение с края на декември 2014 г., което е обичайно за този сезон на годината. Основната причина е нарастването на потока от новорегистрирани безработни, което е следствие от освобождаването на персонал в края на всяка календарна година, както и на приключването на договори от субсидирана заетост на голям брой лица. Като търсещи работа лица са регистрирани и 601 заети, 482 пенсионери и 212 учащи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов