Професионалното обучение търси партньорство с бизнеса

Подобряват комуникацията между учебните заведения и родителите

На заседание на Постоянната секторна комисия в областта на образованието и пазара на труда дискутираха възможности за развитие на професионалното обучение, съобщиха от Областна администрация Русе.

Целта на заседанието беше да се набележат мерки и инициативи в посока популяризиране на професионалното обучение, които да бъдат реализирани в партньорство с бизнеса, образованието и Областна администрация – Русе.

В хода на дискусията бяха предложени стъпки за подпомагане на комуникацията между учебните заведения, родителите на учениците в кандидат-гимназиална възраст и представителите на деловите  среди в областта. Бяха обсъдени и конкретни мерки за мотивиране на подрастващите да изберат средно-специално училище, както и за подпомагането на успешната им реализация на пазара на труда.

Заместник областният управител поясни, че има възможност за предприемане на действия по направените предложения, но без активното сътрудничество на бизнеса всички усилия биха били напразни.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че приоритет в информационна кампания относно ползите от средното специално образование трябва да бъдат родителите на децата, на които предстои преминаване в гимназиален курс на обучение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов