Отчетоха дейностите по проект за деца и младежи с увреждания

Към Русе са насочени младежи в изключително тежко състояние от 11 институции в страната

Заключителна конференция за отчитане дейностите и постигнатите резултати от реализацията на проект „Нашите деца са нашата отговорност –разкриване на комплекс от резидентни услуги за деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 18 г. в Община Русе“ се проведе днес, съобщиха от общината.

На събитието присъстваха членовете на екипа за управление на проекта, представители на Държавната агенция за закрила на детето в Русе, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, РЗИ – Русе, РИО –Русе, представители на социални институции и на НПО, както и външните специалисти и персоналът, който се грижи за децата в трите ЦНСТ „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“.

Счетоводителят на проекта Цветелина Маринова представи финансовата му рамка. Тя посочи, че след сключване на допълнително споразумение с Договарящия орган по проекта – Агенция социално подпомагане, първоначалният бюджет на проекта e увеличен с 245 427,16 лв.

Ръководителят на проекта Ани Венкова направи презентация на изпълнените дейности. Тя подчерта, че към Русе са били насочени деца и младежи в изключително тежко състояние, от 11 институции в страната, и затова се е наложило да бъде подадено допълнително искане за увеличаване на бюджета и срока на проекта, както искане за допълнителни специалисти към Управляващия орган, разширена е и целевата група на проекта.

Консултант-методистът на проекта Галина Бисет, която ръководи екипа от външни специалисти, също сподели своите впечатления.

„Това беше най-голямото предизвикателство в досегашния ми професионален опит и съм горда, че се справихме. Нямахме право на грешка, за да не компрометираме процеса на деинституционализация“, заяви тя.  Бисет подчерта, че между персонала на трите ЦНСТ и децата съществува емоционална свързаност на едно много дълбоко човешко ниво. „Ежедневни усилия на детегледачите правят чудеса“, каза консултант-методистът.

В края на конференцията Мариела Личева, информира, че Община Русе има ангажимента да осигури устойчивост на предоставяните социални услуги през следващите 5 години. В тази връзка е стартирана процедура за кандидатстване на външни доставчици, които имат лиценз за предоставяне на този тип услуги. „Община Русе е гарант за устойчивостта на услугата“, заяви  Личева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов