Папагали, кучета и котки с мраморни гробове във Велико Търново

Велико Търново Лайф

25-02-2015, 15:56

Снимка:

вестник "Борба"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Цените в гробищния парк за животни варират между 60 и 100 лева

Морски свинчета, канарчета, папагалчета, кучета и котки притежават надгробни места за хиляди левове, оформени с мрамор и скъпи орнаменти, каквито няма в мястото за вечен покой на много хора, показа проверка на вестник "Борба". Над 20 са животинските погребения на великотърновските гробища, но вече не е никак необичайно опечалени стопани да организират тъжни ритуали за своите питомци, разкри шефът на общинската фирма „Обредни дейности” Методи Петров. Според длъжностни лица надгробните плочи на доста животинки, които са поръчкови изпълнения, надхвърлят 2 - 3 хил. лв.

Заради големия интерес в североизточната част на централните гробища е обособен специален блок за погребения на животни. Едно от последните погребения там е на папагала Пепи, видя „Борба”. Собствениците му са се погрижили да оформят специално гробче за него и за кучето си Шийна, а доста често идват да ги почетат и да поставят свежи цветя. Върху мраморната плоча са изобразени имената им и даже портретите на животинките, оформени с лазерна технология.
Според Методи Петров цените, които заплащат собствениците, са в зависимост от килограмите на починалите животни и варират между 60 и 100 лв. Позволено е погребването на всякакви домашни любимци, но засега услугата са заплащали предимно от опечалени собственици на кучета. Едва напоследък са се явили и скърбящи хора, които са взели терен за морски свинчета, папагали и канарчета. Първият, погребал своя четириног приятел, бил британец, но вече го правят предимно нашенци с възможности.
Наша проверка на място показа, че някои от надгробните плочи са своеобразни шедьоври. Изработени са от фин мрамор, а ликовете на четириногите са правени със скъпа лазерна инкрустация.
Собствениците на кучета им организират даже специално опело, правят подавания на гроба и други церемонии, които са характерни за погребан човек.
Според служители на фирмата по-бедни покойници, както и такива без близки са изпращани до мястото за вечен покой с далеч по-малко средства.
За някои от мъртвите нямало даже кой да направи некролози, каквито имали няколко кучета. Доста скъпи поръчкови са и ковчезите, в които се полагат тленните останки на четириногите домашни любимци. Правят се единствено по поръчка, като по-луксозните изпълнения надхвърлят хилядарка.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)