Горанов остана оптимист след срещата с „Патриотите” за заема

Не е възможно да не се поеме този дълг, подчерта финансовият министър

Не знам каква ще е позицията на Патриотичния фронт. Оставам оптимист, че здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят. Не е възможно да не се поеме този дълг. Това коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след днешната си среща с депутатите от ПФ, цитиран от бТВ.

Той определи срещата като много ползотворна. „Нека колегите си вземат решението”, посочи министърът и допълни, че е представил данни на „Патриотите” и им е изяснил за какво става въпрос.

„Казах им какво има във фискалния резерв. В него има Сребърен фонд, ядрени фондове, включени вземания от ЕС, целеви части на фискалния резерв. Сборът на Сребърния фонд и ядрените фондове в него са 4 млрд. лева, а вземанията от ЕС са над 1,3 млрд. лв и ако се премахнат всички тези целеви структури от фискалния резерв, реалното му измерение на разполагаем за харчене ресурс е доста по-малък”, обясни финансовият министър.

Той добави, че до края на 2017 г. падежират близо 12 млрд. лева. „12 млрд. лева от новите дългове всъщност са стари дългове. Имал съм разговори с абсолютно всички представители на парламентарните групи и няма никаква логика ДПС да ме подкрепи”, заяви Горанов.

От Патриотичния фронт отказаха коментар след срещата с финансовия министър. По-късно днес има заседание на парламентарната им група.

Финансовият министър коментира, че комуникацията между коалиционните партньори става още по-добра. Несигурността в подкрепата на партньорите той обясни с деликатната ситуация от политическа гледна точка, в която били от Патриотичния фронт и АБВ. Министър Горанов посочи обаче, че все пак когато се участва в управлението, то трябва да носи и позитиви, и негативи.

Горанов посочи, че от „Атака” ще използват всяко решение на ПФ за политически спекулации, същото щели да направят и от БСП по отношение на едно или друго решение на АБВ.

БСП, ДПС и АБВ днес обявиха, че няма да подкрепят новия дълг, последните – поне не в този му размер. От „Атака” пък съобщиха, че утре излизат на протест пред НС срещу „военния” според тях нов заем.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов