Доверието в БЧК нараства

Христо Григоров отправи благодарност към медиите в Добрич

Оценката за нашата работа ще дадат самите хора, и тези в залата по време на отчетното събрание, и всички онези, които по един или друг начин са приели помощта на милосърдната организация, това заяви председателят на БЧК Христо Григоров в Добрич. Той бе гост на общото събрание на Областния съвет на Български червен кръст в града.

БЧК е организация на 136 години, с набран опит, която се ползва с огромното доверие на обществото. Григоров подчерта, че когато организацията е търсила помощ от народа, тя я е получавала. Освен това БЧК винаги е била в партньорство с държавните институции, „и сме били винаги готови да подаваме ръка и ще продължаваме да подаваме ръка”, заяви Григоров. Той отбеляза, че 2014 година беше една от най-тежките в последното десетилетие на фона на природните бедствия – наводненията в различни краища на страната.

Христо Григоров припомни, че според нормативната уредба у нас държавата помага на БЧК, но и същевременно е оторизирала милосърдната организация в някои много важни направления – водно-спасителната и планинско-спасителната служба, безвъзмездното кръводаряване и бедствената готовност, която е най-важното според председателя на БЧК в нашата страна. Организацията разполага с 5 национална склада, единият от които е на територията на Добричка област. В тези складове БЧК има всичко готово за 12 000 човека, по думите на Христо Григоров. Налице са транспорт, радиокомуникации и организацията е в състояние в рамките на 3 часа да осигури нужната помощ във всяка една точка на страната.

Христо Григоров заяви пред журналисти, че към момента БЧК е предложила помощ на бедстващите райони в Македония, но от там са заявили, че ще се справят сами. Днес е получено писмо в организацията от Украйна. До края на деня то ще бъде разгледано и е налице пълна готовност от нашата страна за извършване на необходимата логистика, посочи Христо Григоров.

 

Членският състав и доброволците на БЧК в област Добрич за миналата година наброяват общо 4 200 души, само в Добрич те са 1 999. В областната организация има регистрирани 561 доброволци на БЧК, от тях 201 души са работили по различни програми. Броят на дългосрочните доброволци е 299, а на краткосрочните – 262. През миналата година са подпомогнати от ОС на БЧК 6 478 души и 11 социални и лечебни заведения на територията на област Добрич. По време и след наводненията миналата година организацията е подпомогнала материално и финансово над 800 домакинства в град Добрич и община Добричка. Над 70 са били дарителите, включили се в тази кампания. Получената и раздадена чрез БЧК материална помощ възлиза на 105 740 лв., сочи отчетът на Областния съвет на организацията в Добрич. Най-засегнатите 75 домакинства от наводнението миналата година в Добрич са получили от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни бяла техника на стойност над 30 000 лв. Финансовата помощ, набрана чрез Националната фондонабирателна кампания на БЧК и изплатена от ОС на БЧК – Добрич и раздадена на 744 домакинства възлиза в размер на 487 343 лв., от които за град Добрич 698 домакинства са получили 455 443 лв. и в община Добричка 46 домакинства са получили 31 900 лв. Средният размер на изплатената финансова помощ на едно домакинство е 655 лв.

В рамките на отчетното събрание на ОС на БЧК в Добрич председателят на милосърдната организация Христо Григоров отправи благодарност към всички медии, без чиято помощ дейността на БЧК не би била пълна. Той връчи „Почетни грамоти за проявено човеколюбие и в знак на признателност, за утвърждаване на хуманната същност на Червения кръст, в интерес на обществото и държавата”. Сред наградените бе и Добрич Утре.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов