Второкласничка от Русе все още няма акт за раждане

Детето родено в Гърция е изоставено от майка му

Роднини алармираха община Русе за родено дете в Гърция без акт за раждане, пише Труд. Майката зарязва момиченцето си 3 месеца след раждането му, а баща му е неизвестен. Районният съд задължи общината да състави нужния документ на Е. М. И., като допусна промяна в личното име на детето. Решението може да се обжалва пред окръжния съд.

Назначеният особен представител на майката оспорва искането на нейните близки. М. С. И. вече има граждански брак с друг мъж и за последно е засечена от Гранична полиция да влиза в България преди 10 г. Тя не е открита от отдел "Закрила на детето", за да се яви и защити правата си в съда.

Малолетното дете има само здравна книжка, издадена от болница в Гърция. Когато навършва три месеца, майка му М. С. И. го изоставя в Русе при роднини без акт за раждане. Без него вече 8-годишната второкласничка не може да се регистрира никъде, а предполагаемият баща няма как да я припознае. Той живял 2 г. с българката и я напуснал. Сега за момиченцето се грижи роднина на майка му.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)