Никол и Даниел са най-предпочитаните имена в Русе

560 от имената на новородените се срещат само веднъж

Даниел и Никол са най-предпочитаните от русенските родители имена за новородените момчета и момичета през 2014 г., според данни на Националния статистически институт (НСИ), предаде Дарик.

С най-желаното мъжко име Даниел са кръстени общо 37 новородени момчета. На второ и трето място се нареждат имената Никола (предпочетено от родителите на 29 мъжки рожби) и Георги и Теодор (по 25 момчета). Първата десятка на мъжките имена се допълва от Александър, Мартин, Виктор, Калоян, Николай и Алекс.

През предходната година най-разпространеното мъжко име за новородено в областта е било Мартин. Спрямо 2013 г. от десетте най-популярни имена на новородени момчета отпадат Кристиян и Емир.

За страната сред новородените момчета най-разпространено е името Георги - общо 1 249 деца.

Най-често срещаното име при новородените момичета и през 2014 г. остава Никол - с това име са кръстени 28 момичета или с 2 по-малко от предходната година. На второ място е Виктория - на римската богиня на победата са кръстени общо 25 представителки на нежния пол. През 2013 г. това име е било също на второ място по популярност и със същия брой новородени момичета.

Третата си позиция в област Русе запазва и женският вариант на Александър - името Александра са предпочели за своите момичета 22 родители. Сред първите десет най-често срещани имена попадат и Симона, Рая, Йоана, Ева, Кристина и Мария. В сравнение с 2013 г от призовата десятка на новородените момичета отпадат.имената Калина, Михаела и Моника.

Общо за страната през 2014 г. сред новородените момичета най-предпочитано е името Виктория - 931 деца.

Общо 20 новородени са кръстени с по 2 собствени имена. Шест от имената са на момчета, а 14 - на момичета.

По предварителни данни през 2014 г. родителите на русенските бебета са използвали 864 имена, с които са нарекли своите наследници. Имената на 560 новородени се срещат само веднъж.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов