Онкоцентърът в Русе амбициран да обнови апаратурата за хирургично лечение

Ръководството иска да развие пълен обем на лапароскопската и ендоскопската хирургия

Обновяването на апаратурата за хирургично лечение на онкологични заболявания е приоритет за Комплексния онкологичен център, заяви управителят му д-р Камен Кожухаров. Лъче- и химиотерапията са стабилизирани и на ниво, но е необходимо и технологично обезпечаване на оперативните специалности, коментира той, предаде Дарик.

Кожухаров обясни, че заради делата с болницата за собствеността на етажа в хирургичния блок, КОЦ е изостанал в инвестициите и реконструкциите през годините. Сега обаче има ръководството има амбициите да развие в пълен обем лапароскопската и ендоскопската хирургия. Апаратура има, но тя е морално остаряла, а техниката напредва и трябва да сме в крак с времето, каза д-р Кожухаров.

Според него в чужбина не са по-напред от нас и не правят чудеса. Просто комуналните условия в болниците са по-добри, а лекарите и медицинският персонал по-вежливи. Всичко останало е търговия. Той даде пример с линейния ускорител, с който разполага центъра. Той е разработен през 2013 г. и е работи отлично. Остава да се разучат най-високотехнологичните възможности, като за целта са изпратени кадри за обучение в Англия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов