Тютюнопроизводители блокират ГКПП Дунав мост-Русе в петък

Общо три гранични пункта ще затворят протестиращите

Три ГКПП ще затворят в петък тютюноппроизводителите от страна, ако до края на тази седмица министър-председателят не ги покани за разговори по наболели за бранша теми, съобщи Атанас Кичуков от инициативния комитет, пише Стандарт.

Определените за блокада пропускателни пунктове са Дунав мост-Русве, „ Капитан Петко войвода" при Свиленград и „Илинден", при Хаджидимово, Гоцеделчевско.

Решението е взето на събрание в неделя вечерта в Първомай. На него е приета и декларация, която днес бе изпратена до премиера, министъра на земеделието, председателя на НС, до Комисията по земеделие в парламента и до всички парламентарно представени групи.

Едно от основните искания на тютюнопроизводителите, разписано в документа, е запазване на процентните съотношения при разпределението на средствата на националните доплащания при сортовите групи по схемата от 2012 година, за което тютюнопроизводителите имат подписано споразумение с МЗХ от 2013 година.

Според този документ от 107 милиона национални доплащания, производителите на сортовата група „Басми" трябва да получат 69,7 %, на „Кабакулак"-11, 6 %, 915 на сто са за производителите на „ Бърлей" и 9,2 % -за тези на „Вирджиния".Процентното разпределение да е с давност до 2020 година, е друго от исканията.

Тютюнопроизводителите се обявяват и за спиране на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия преди въвеждането на защитен механизъм за отпадане на неплатимите килограми тютюн. Като искането е за фиксиране на цена от 2.50 лв. за килограм за трета класа.
В декларацията си тютюнопроизводителите обявиха и официално, че снемат доверието си от председателят на УС Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ -2010/ Цветан Филев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов