"Сребърна" загива заради фекалии

Общество

21-02-2015, 10:39

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Все още няма пречиствателна станция за отпадните води, влизащи в езерото

Резерватът „Сребърна“ е в риск и трябва спешно да бъде спасяван. Това обяви в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия министърът на околната среда Ивелина Василева.

Оказва се, че отпадни води се изливат в едноименното езеро, заради липсата на пречиствателна станция. "Случващото се в резервата е притеснително – то сочи към години на безотговорност. Цялата история започва през 2002 г. и все още няма съоръжения, показва проверката ни. Част от съоръженията, които не са въведени в експлоатация, включва и помпени станции, през който отпадните води отиват в ями и се отичат в езерото. Важно е в случая всеки да понесе своята отговорност", каза министър Василева.

Министър Василева разпоредила на кмета на населеното място да прекрати всякакво оттичане на водите към езерото. „Ще продължим да следим какво се случва там. Имаме ангажимент от кмета на община Силистра, който в понеделник събира екип, за да се приключи изпълнението на проекта за пречиствателна станция. Тя вече има акт 16, но не е въведена в експлоатация“, отбеляза Василева.

Помолена да коментира сигналите за незаконна сеч в планината Странджа и по конкретно, в местността Силистар, Василева подчерта, че трябва да се сложи край на подобни явления, заради което е възложила проверка.

„Всички ние сме притеснени от сигналите. Подкрепям всички мерки за затягане на контрола. Горите за наше природно богатство. Ощетявайки природата, ние ощетяваме средата, в която живеем, ощетяваме нашите деца“. Относно опасните язовири, Ивелина Василева е категорична: „Спокойна съм, защото всички институции работят в синхрон и координация“.

На въпрос ще има ли втори лифт над Банско, министърът на околната среда и водите, отвърна: „Този въпрос е зададен некоректно. Отговорът може да бъде получен едва след като минат всички законови процедури за евентуално намерение“. „Екозащитникът у мен казва, че ние трябва да развиваме България по начин, който да защитава природата“, завърши министър Василева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов