Заловиха хероин за 60 000 евро в столичния квартал „Горубляне”

Наркотиците били предназначени за Западна Европа

Служители на ГД „Криминална полиция" предотвратиха трафик на наркотици за Западна Европа, съобщават от пресцентъра на МВР. При проведена операция са задържани шестима, подготвящи трафикиране на хероин за Кралство Испания и Великобритания. Акцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура.

В района на кв. „Горубляне" в лек автомобил е открит кашон, в който имало 4 опаковани пакети, всеки с приблизително тегло около 500 грама, съдържащо кафяво прахообразно вещество. При направения полеви тест веществото е реагирало на хероин, а общото тегло на дрогата било около 2 килограма. С колата се придвижвал 29-годишен мъж.

По данни на разследващите хероинът е с високо количество на активното вещество и е трябвало да бъде транспортиран до Кралство Испания и предаден за по-нататъшна реализация във Великобритания. Приблизителната стойност на едро на наркотика, ако той беше достигнал последната си дестинация, би била около 60 000 евро.

Впоследствие криминалистите иззели от 29-годишния мъж четири мобилни апарата и четири СИМ карти. В „Мерцедес", управляван от 41- годишен мъж, който е следвал движението на другия автомобил са намерени общо 11 335 лева, два мобилни апарата и три СИМ карти.

Приблизително по същото време в столичния квартал "Дружба" е бил задържан 56-годишен мъж. За него е установено, че е предал наркотика на 29-годишния. Открити са още три мобилни апарата и три СИМ карти, две пакетчета - хероин, тиксо, идентично с това от намерените пакети, метална преса с метална плоча и рамка, както и хидравличен крик, използвани за пресоване на наркотичното вещество.

Малко по-късно в заведение в центъра на столицата били задържани още трима, съпричастни към престъпната дейност. В единия от тях униформените също намерили два мобилни апарати и СИМ карта на чужд мобилен оператор.

При проверка на още два леки автомобила и две жилища криминалистите се натъкнали на 11 мобилни апарата, 10 СИМ карти (четири от тях на чужд мобилен оператор"),  пистолет марка „ЧЗ" с два броя пълнители и боеприпаси за тях,  заглушител са сигнал на мобилни устройства (тапа),  600 лева и 20 евро.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов