Община Русе: Няма нарушения при отглеждането на мечките в "Липник"

Проектират изграждането на нов зоопарк около езерото

От община Русе, заявиха за Ruseutre.bg, че след направена проверка от РИОСВ-Русе, назначена от Министерството на околната среда и водите, не са констатирани нарушения при отглеждането на двете кафяви мечки в парка "Липник".

"Становището на комисията е, че мечките са в добро състояние и се гледат съобразно нормите", съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов.

Заместник-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева опроверга това, че отглеждането на мечките е незаконно. Тя спомена за множество извършени проверки във времето, включвайки и последната от 12 февруари. Констатациите в протоколите при всички, са че животните са в добро състояние и за тях се полагат всички необходими грижи. Има назначени работници, които се занимават с животните.

"Ежедневно се почистват клетките, предоставя се достатъчно количество разнообразна храна, осигурен им е балансиран хранителен режим. Имаме специален ветеринарен лекар, който се грижи за тях при нужда", обясни Кръстева, като допълни: "Не е установена опасност за здравето на двете мечки, няма нарушения при отглеждането им".

Тя бе категорична, че няма вероятност Бойка и Станди да бъдат преместени в Центъра за защитени животни в Добрич.

Според кмета на Русе Пламен Стоилов е въпрос на време изграждането на нов зоопарк, чака се само заменка на земите.

"След замяната на горите, която трябваше да се осъществи, но поради промяна в правителството се забави, ще започнем изграждане на зоопарк и ще бъдат спазени всички изисквания. На този етап ние се движим в график, замяната всеки момент би трябвало да се случи. След  като общината стане собственик на терените около езерото, там ще започне проектиране за изграждане на зоопарк, при стриктно спазване на изискванията на МОСВ", поясни Стоилов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов