Свлачище застрашава важен път в Пепелина

Ако свлачището се активизира ще повлече и съседната улица

Свлачище застрашава да срине важен път в русенското село Пепелина. Настилката е пропукана, подкопани са и устоите на църквата, която се намира наблизо. Ако не се вземат спешни мерки, селото ще последва съдбата на районите във варненско и в Южна България, предаде БНТ.

Хората не смеят и да помислят какво би се случило, ако свлачището се активизира. Пътят е важен за селото и ако той се разруши, ще повлече и съседната улица, а църквата, която скоро е била ремонтирана, ще се събори.

„Други пътища тука за селото няма. Тук горе са селскостопанските ниви, където арендаторите идват с трактори. Дори мислим да ги спрем, ама няма откъде да минат” разказа Радко Радков – кметски наместник.

Освен поройните дъждове, причина за свличащите се земни маси е и старият водопровод. Още преди две години жителите на селото са подали сигнал в Община Две могили за грозящата ги опасност и настояват да се вземат мерки преди да се е случило бедствието.

„Два-три пъти идва комисия, правиха снимки и правят проекти може би, чакат средства”, допълни Радков.

От Община Две могили обясниха, че са кандидатствали пред комисията по бедствия и аварии, но от там са им отказали финансиране. Затова в бюджета си за тази година са предвидили 80 хил. лв., с които да подменят поне стария водопровод.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)