Търсят се 800 млн. лв. за Велико Търново-Русе

Животът

15-02-2015, 18:07

Снимка:

Българияутре/архив

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Магистралата може да бъде завършена до 2020 г., смята министър Лиляна Павлова

800 млн. лева ще струва магистралата Русе-Велико Търново. Това сочат преварителните разчети по проекта. В бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за тази година има заложени 4 млн.лв. за идейно проектиране. Аутобанът може да бъде пуснат до 2020 г. при осигурено финансиране, съобщи в Русе регионалният министър Лиляна Павлова.

"Още 2012 г. го бяхме почнали като прединвестиционно проучване за този приоритетен за района проект. След идейното проектиране ще се направи техническата част на документацията и по-нататък през 2016 г. на тази основа ще имаме възможност да одобрим парцеларния план, да направим отчуждението, за да можем реално от 2017 г. да започне строителството", заяви Павлова.

Целта на магистралата е да облекчи трафика по пътя от Русе през Бяла до Велико Търново. В момента трасето е изключително натоварено. В по-голямата си част пътят е двулентов, а по него ежедневно минават по 1000 тежкотоварни камиона. Само за последната година между Русе и Бяла са регистрирани над 220 инцидента с 9 убити и 51 ранени.

Проектът за магистралата вече бил заявен пред Европейската инвестиционна банка за финансиране по новата програма "Европейски транспортни коридори". Проектът е подаден и по Плана "Юнкер", за да има и втори вариант за финансиране, каза още министърът.

До самото му изграждане Пътната агенция ще има ангажимента да поддържа пътя в добро състояние и приоритетно около Бяла, където е най-тежкият участък и всеки месец се дават жертви. Подготвят се и мерки за неговото допълнително обезопасяване допълнително, заяви Павлова.

Министърът на регионалното развитие беше в Русе за среща с домоуправители, пред които разясни националната програма за безвъзмездно саниране. Лиляна Павлова похвали община Русе, че е готова вече с две регистрирани сдружения и други две, които предстои да се регистрират. Всички те след броени дни ще подпишат и договорите с общината. Така Русе ще бъде от първите общини, които реално ще започнат дейностите по програмата. Извън панелните сгради по националната програма има още 12, които се санират по оперативна профрама "Регионално развитие" с европейско финансиране. Министър Павлова потвърди ангажимента на правителството да дофинансира тези 25% от сумата на ремонта, който трябваше да бъде осигурен от собствениците на апартаментите на тези 12 сгради.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов