Почернени родители отново настояха за по-бързо правосъдие за убийците на пътя

Те се включиха в мирен протест, който се организира от Фондация "Безопасни улици от Валя"

В Русе днес стартира подписка за по-бързо правосъдие за убийците на пътя. Това стана по време на мирен протест, който се организира от Фондация "Безопасни улици от Валя" и с подкрепата на партньорски организации от цялата страна. Събирането на подписи започна пред Съдебната палата в крайдунавския град, където се събраха почернените родители, както и хора, които подкрепят каузата им. Те обясниха, че желаещите да се присъединят към инициативата могат да сторят това на адрес http://safetyonthestreets.com. Подписи ще се събират в продължение на 3 месеца и след това исканията ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерството на правосъдието и институции, които касаят наказателни инициативи.

"Бавното правораздаване по пътно-транспортните дела е причина да се избегне дисциплиниращия и възпитателен ефект върху обществото от демократичното правораздаване.Близките на загиналите години наред са подлагани на нечовешки тормоз от адвокати, застрахователи и редица други субекти без да получат справедливо възмездие", това се казва в изявление, което разпространиха почернените родители в Интернет. От там допълват, че в през последната година убийците на пътя дори имат наглостта въобще да не се явяват в съда, а други продължават да шофират, въпреки, че са отнели човешки живот!

Преди 2 години съдът в Страсбург излиза с две решения, в които отчита, че бавното правораздаване е системен проблем в България. Страната ни получи срок от 6 месеца да предприеме мерки. Ние гражданите на Република България имаме нужда от работеща правосъдна система. В заключение почернените родители настояха за незабавни действия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов