Война заради концесията на басейн "Нептун"

Мисия Пловдив

13-02-2015, 14:45

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Окончателно! Басейн Нептун остава общински

Мизерия във WC-то на басейн Нептун

Старите стопани ще съдят община Пловдив за прекратената без решение на ОбС концесия

Концесионерът на спортния комплекс „Нептун” ще  съди община Пловдив за прекратената без решение на общинския съвет концесия, предаде радио Пловдив, позовавайки се на Петър Никленов, президент на ФК "Векта" и  пълномощник на концесионерите. 

Той разказа, че вчера зам.-кметът Димитър Кацарски, негови служители и общинска полиция,  са нахлули  в офиса на фирмата с искане общината да влезе във владение. Това не се е случило обаче, защото, заповедта на кмета е обжалвана от фирма "Дейли" в административния съди по закон изпълнението на кметската заповед се спира.

Никленов обясни, че съгласно договора, първоначално концесията е била подписана за  15 години, а при изпълнение на условията  се удължава с още 10 години. Кметът Иван Тотев, обаче без аргументи е издал заповед за прекратяване на договора. 

Никленов уточни, че от страна на наемателите всички условия са изпълнени. До момента са инвестирани над 2,5 милиона лева в комплека, а лично той е направил игрище, трибуни, малка спортна зала и е учредил школа за над 100 деца. Редовно са плащани и концесионните вноски в размер на 18 000 лв. годишно , което дава право на фирма "Дейли" да ползва имота най-малко още 10 години, коментира Никленов. 

Той е категоричен, че със заповедта за прекратяване на концесията, кметът Тотев нарушава не само договора, но и закона, защото решение за прекратяване на концесията може да бъде взето само от Общинския съвет. Концесионерите са категорични, че ще  сезират и всички европейски институции за нарушаване на правата им и българското  законодателство. 

От своя страна зам.кметът Димитър Кацарски  бе категоричен, че общината не е в нарушение, защото точно  законът не позволява удължаване на срока на концесията.  Той обясни, че след последните промени в законодателството, концесии, сключени преди 2012  не могат да бъдат удължавани и общината  е длъжна да приеме обекта след изтичане на срока на договора. 

 По думите на заместник кмета това е била причината и за вчерашното посещение на  комплекса.  Според него концесията автоматично се прекратява в деня на изтичане на договора, което не налага решение на общинския съвет.

Предстои да бъде издадена заповед за иземване на имота, която обаче също  може да бъде обжалвана. Кацарски обясни още, че за  «Нептун» има няколко опции – да го стопанисва общината, да се отдаде под наем на сегашния концесионер или да се сключи нов договор за концесия. «Всичко зависи от действията на сегашиния наемател,  ние нямаме нищо против  да продължи да го стопанисва под една или друга форма, разрешена от закона», коментира инж. Кацарски. 

Петър Никленов заяви, че ако общината си вземе комплекса,  спортния клуб ще бъде унищожен. Той обяни, че родители са входирали подписка до общинския съвет с искане школата да бъде запезана.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов