Закриват дома за деца „Св. Димитър Бесарабовски”

Част от децата отиват в центрове за настаняване от семеен тип

Да бъде закрит домът за деца, лишени от родителска грижа „Св. Димитър Бесарабовски” през юни, това планира Община Русе. Предложението е на кмета Пламен Стоилов и ще се разгледа на заседание в края на февруари.

Това действие е в изпълнение на националната стратегия “Визия за деинституционализация на децата в Република България“ приет от Правителството през декември 2009 г. и Плана за действие за неговото изпълнение, приет през февруари 2010 г. както и заложените мерки в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги на Община Русе 2010-2015 г. за намаляване на децата, отглеждани в специализирани институции.

В момента капацитетът в дома е 34. Отчита се намаляване на настанените деца от 2011 година насам, тогава местата са били 70. Това е резултат на добрата координация на институциите имащи отношение към превенцията на изоставянето на децата и тяхната реинтеграция в биологични семейства.

В писмо от 9 януари директорът на дирекция „Социално подпомагане“ – Русе изказва необходимостта от закриване на специализираната институция, като посочва и възможностите на децата да бъдат осигурени грижи в семейна и близка до семейната среда.

Данните на Дирекция "Социално подпомагане" Русе сочат, че към 01 февруари  общият брой на децата в дома "Св. Димитър Басарбовски" е 15. 10 от тях отиват в центрове за настанявана от семеен тип, 3 - в резидентна услуга в Русе до навършване на пълнолетие, 2 пълнолетни младежи продължават обучението си в училища в града.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов