Драмата на мечките край Русе опря до премиера

Едната от тях – Бойка, била кръстена на него

Инициаторът на петицията срещу незаконното отглеждане на кафявите мечки в парк „Липник” край Русе Здравка Юрукова-Дикова, ще уведоми и министър-председателя за случая с двете животни. По думите на човека, който се грижи за тях, Бойка е кръстена именно на премиера, разказа Здравка за Ruseutre.

Здравка е решена да прибегне до всички начини за действие и натиск, за да защити животните, които е превърнала в своя гражданска кауза.

Тя разкри, че подготвя текст, който ще изпрати и до международни организации, свързани със защита на животните. Младата жена иска да доведе до край казуса с кафявите мечки и те да получат нормални условия за живот.

Според нея, Бойка и Станди заслужават нормален живот, гледката на страдащи животни й е крайно неприятна, затова, когато може да направи нещо, действа. Общинските безобразия също не трябва да се подминават. „Трябва да се сочат с пръст и да се настоява да бъдат спрени, а виновните - наказани”, категорична е Здравка Дикова.

Тя апелира гражданите да проявят отговорност и позиция при подобни казуси -  всеки трябва да помага и да сигнализира институциите за такива проблеми.

Седмица след пускането на петицията в Интернет, организаторката пусна и писмо до депутата Свилен Иванов. Писмото е адресирано до него, защото миналата година при организираното преместване на Бойка и Станди в Добрич, той с името и позицията си на тогавашен заместник кмет на Русе се е застъпил за мечките от лесопарк „Липник” и заради него и намесата му животните са оставени за отглеждане там.

„Тогава общината е изсипала безброй обещания, които не са изпълнени. Обещани са едни срокове, които не са спазени. Мисля, че е важно да обясни, защо нищо от обещаното не е изпълнено и условията на живот на мечките са все още мизерни” допълва Здравка.

Тя за пореден път моли за решение на казуса, за преместването на мечките  на по-добро място или осигуряването на по-добър живот там, където са сега. Здравка Дикова припомня Наредба № 6 на МОСВ, в която изрично е описано, че условията за отглеждане на този вид следва да са максимално близки до тези в естествената им среда. Бетонният под и метални решетки, липсата на подслон, храна и прясна вода, зимен сън и възможност за движение, далеч не покриват изискванията, описани в Наредбата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)